Terug

Jubeltaart

Drie lagen heerlijkheid en heel goed te doen deze feestelijke blikvanger, met simpele maar precies die smaken waar iedereen van houdt: room, abrikozen en brandewijn.

Marjolein

Recept van
Marjolein

Goed te doen
(4) reviews

Ingrediënten

Rozijnen

  • 150 gram donkere rozijnen
  • 75 milliliter brandewijn
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 1 kaneelstokje

Biscuit

  • 7 eieren
  • 210 gram poedersuiker
  • 175 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • snufje zout
  • halve citroen (rasp)

Crème

  • 210 gram melk
  • 35 gram bloem
  • 175 gram boter
  • 125 gram poedersuiker
  • 0.5 vanillestokje

Room

  • 1 blaadje gelatine
  • 40 gram eidooier
  • 45 gram suiker
  • 18 gram maïzena
  • 185 gram melk
  • 18 gram zachte boter
  • 100 gram slagroom

Abrikozenjam

  • 500 gram verse rijpe abrikozen
  • 100 gram geleisuiker speciaal, half zoet
  • kaneelstokje
  • vleugje steranijs
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 0.25 theelepel kaneel

Marsepein

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • 2 druppels amandelextract
  • 10 gram eiwit

Taart opbouwen

  • 600 gram wit rolfondant
  • groene kleurstof
  • gele kleurstof
  • rode kleurstof
  • goudpoeder
  • gouden pareltjes

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Wel de rozijnen (het liefst) 48 uur van te voren. (zie rozijnen)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bakgereedschap

  • keukenmachine met toebehoren
  • handmixer
  • smoother & chopper (optioneel)
  • bakvormen (Ø 20 en Ø 15 centimeter)
  • ronde uitsteker (Ø 2 centimeter)
  • uitsteker cijfer 5
  • uitstekers letters (naar keuze)
  • uitstekers bloemen
  • taartzaag
  • bakpapier
  • plaatje om te koelen (crème)
  • reliëfstok voor sierrandje
  • plastic buisjes (dowels)
  • spuitzak
  • glad spuitmondje
  • gekarteld spuitmondje
  • rolstok voor fondant
  • glaceermes
  • deegroller

Rozijnen

  • Spoel de rozijnen en voeg ze samen met de brandewijn, een kaneelstokje, de suiker en de citroenrasp in een pan.
  • Breng het mengsel aan de kook; haal het dan van het vuur en giet het in een pot. Laat het geheel zo’n 48 uur wellen.

Biscuit

  • Bekleed de bakvormen met bakpapier.
  • Meng de bloem, het zout en de maïzena
  • Klop de eiwitten stijf met suiker. Spatel er dan de dooiers, de citroenrasp en tenslotte het bloemmengsel doorheen. Bak het geheel in 25-30 minuten gaar.

Crème

  • Meng de bloem met de melk – schenk het door een zeef in de pan.
  • Voeg het vanillestokje toe – breng de substantie aan de kook en blijf constant roeren.
  • Wanneer het geheel dikker wordt: schenk het uit over het plaatje om te koelen en dek het af met folie. Laat afkoelen.
  • Klop de boter met poedersuiker wit romig en voeg in gedeeltes het bloem/melk-mengsel toe.

Room

  • Week de gelatine in koud water.
  • Breng melk aan de kook.
  • Klop de dooiers met de suiker en de maïzena schuimig wit – giet hier een beetje van de kokende melk bij en giet dan alles terug in de pan.
  • Voeg de gelatine en boter tegelijk toe – roer het geheel goed door en laat het afkoelen.
  • Klop intussen de slagroom stijf en spatel hier de afgekoelde room doorheen.

Abrikozenjam

  • Verwijder de pitten van de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  • Verhit ze op een matig vuur met de suiker, kaneel, anijs en klein beetje water.
  • Laat het mengsel 15 minuten zachtjes koken.
  • Bindt het geheel met een beetje custard en laat het afkoelen.

Marsepein

  • Maal het amandelmeel en de poedersuiker heel fijn in de chopper.
  • Voeg het amandelextract en het eiwit toe tot het geheel gebonden is.
  • Breng de marsepein op kleur met rode en gele kleurstof.

Taart opbouwen

  • Snijd de taart in drie gelijke lagen.
  • Spuit een rand crème op de buitenring van de onderste laag. Schep hier de abrikozenjam in.
  • Dek deze laag af met de middelste laag cake – spuit ook daar weer een ring crème op.
  • Verdeel de rozijnen en wat vocht over de bodem en dek die af met de room. Leg hier de laatste laag cake op en strijk die af met de crème.
  • Bekleed de taart met lichtgroen fondant. Werk af met crème, marsepein en fondant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.