Terug

Kattentongen, bokkenpootjes en haverkamp-havermoutkoekjes

Emma

Recept van
Emma

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

De kattentongen

  • 250 gram Inlandse patentbloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 100 gram ei
  • 5 gram vanillesuiker
  • 0.5 citroen (rasp)

De bokkenpootjes

  • 200 gram blanke amandelen
  • 300 gram Castormelis (zeer fijne suiker)
  • 50 gram patentbloem
  • 1 citroen
  • 200 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 100 gram amandelschaafsel
  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 50 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 gram zachte boter
  • 60 gram poedersuiker
  • 100 gram donkere chocolade

De Haverkamp-havermoutkoekjes

  • 3 geklopte eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 120 gram rozijnen
  • 120 gram boter
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 120 mespuntje witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 240 gram havervlokken
  • 120 gram pecannoten

Bereidingswijze

De kattentongen

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Roer boter met een spatel glad en zalvig.
  • Roer hier de suiker, citroenrasp en vanillesuiker doorheen.
  • Zeef en spatel de bloem door het deeg.
  • Doe het geheel in een spuitzak.
  • Spuit de koekjes op de bakplaat en bak in circa 6-8 minuten gaar in de warme oven.

De bokkenpootjes

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Warm de oven voor op 190°C.
  • Maak het beslag door de amandelen tot poeder te vermalen.
  • Voeg 200 gram castormelis toe en meng met de amandelpoeder. Maal nog eens tot een fijn poeder.
  • Zeef het amandelmengsel bij de patentbloem.
  • Maak de beslagkom schoon met citroen. Veeg droog met keukenpapier.
  • Doe het eiwit met 25 gram castormelis suiker in de schone beslagkom.
  • Klop het geheel luchtig en stijf.
  • Voeg nogmaals 25 gram castormelis suiker toe en klop weer stijf.
  • Herhaal tot alle castormelis suiker op is.
  • Klop het eiwit nog 5 minuten totdat het zeer taai is.
  • Spatel het amandelbloemmengsel erdoor.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met glad spuitmondje.
  • Spuit dunne staafjes schuim op het bakpapier.
  • Bestrooien met amandelschaafsel.
  • Bakken de bokkenpootjes ongeveer 15 minuten in de warme oven.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Maak de crème: halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan melk en helft van de gewone suiker met het vanillemerg aan de kook.
  • Roer de eierdooiers met de rest van de gewone suiker los en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje hete melk door het eimengsel en schenk terug in de pan.
  • Roer goed door en verwijder het vanille stokje.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur garen.
  • Schenk in een schaal en laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.
  • Draai de boter met de poedersuiker luchtig en roer de banketbakkersroom erdoor.
  • Schep de crème in een spuitzak.
  • Spuit op de platte kant van de helft van de koekjes boter crème en druk er voorzichtig een koekje tegenaan.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat.
  • Strijk de chocolade met een paletmes uit tot hij circa 26 graden is. Roer vervolgens weer door de resterende chocolade.
  • Dompel de uiteindes van de bokkenpootjes door de chocolade en laat ze opstijven.

De Haverkamp-havermoutkoekjes

  • Meng eieren, vanille-extract en rozijnen in een kom.
  • Laat dit 1 uur bedekt staan.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de boter, bruine- en witte basterdsuiker in een kom.
  • Meng de gezeefde bloem, kaneel en bakpoeder in een andere kom. 
  • Roer het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg het rozijnenmengsel, havervlokken en noten toe en mix tot een glad koekjesdeeg.
  • Schep hompjes beslag op de bakplaat en druk ieder hompje een beetje aan.
  • Bak de koekjes in circa 10 minuten gaar in de hete oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.