Terug

Kerst-koekjes Boom

Een overheerlijke decoratie-traktatie voor in huis! Hang de koekjes op willekeurige volgorde, in of aan de boom. Zo blijft hij er de hele maand december prachtig uit zien.

Anna

Recept van
Anna

Goed te doen
(18) reviews

Ingrediënten

Koekjesdeeg

  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram bakpoeder
  • 20 gram melk
  • 350 gram roomboter
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout

Royal icing

  • 600 gram poedersuiker
  • 60 gram eiwit (gepasteuriseerd)
  • 20 gram verse citroensap

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine
  • 2 bakplaten
  • Bakrooster
  • Kooktouw (rood/wit)
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • Spatel (klein)
  • Zeef (klein)
  • Deegkrabber
  • Satéprikker
  • 2 schalen (klein)
  • Citruspers
  • 2 garden (klein)
  • Paletmes (lang en plat)
  • Rolstok (30 centimeter)
  • Rolstok (15 centimeter)
  • Verschillende uitsteekvormpjes (kerst)
  • Diverse kleine spuitmondjes

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Koekjesdeeg

  • Meng suiker, melk, boter, kaneel en zout in een kom.
  • Zeef er bloem en bakpoeder boven en kneed tot een deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Ga ondertussen verder met de royal icing.
  • Haal het deeg vervolgens uit de koelkast en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol daarop deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik.
  • Steek 15 vormpjes uit het deeg en plaats deze op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de voorverwarmde oven en steek nogmaals 15 vormpjes uit het overgebleven deeg.
  • Steek na 10 minuten met een satéprikker een gaatje in de bovenkant van de koekjes, zodat het kooktouw erdoor past en bak de koekjes af tot ze gaar zijn.
  • Herhaal de bakhandeling bij de laatste 15 koekjes en verplaats ze met een spatel naar het rooster om ze af te laten koelen.

Royal icing

  • Zeef poedersuiker en ontvet een kom met een beetje citroensap.
  • Klop eiwitten op een lage stand en voeg beetje bij beetje poedersuiker toe tot er een homogeen mengsel ontstaat.
  • Voeg citroensap toe en dek het glazuur af met huishoudfolie. De folie moet het glazuur raken.

Afwerken/decoratie

  • Knip touwtjes voor de koekjes op verschillende lengtes en vouw spuitzakjes van bakpapier.
  • Versier de koekjes met de icing en leg ze terug op het rooster om uit te laten harden.
  • Steek de kooktouwtjes door de gaatjes en hang de koekjes in de boom.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.