E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kerststal van hemelse koek

Matthieu

Recept van
Matthieu

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 700 gram patentbloem
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneel (gemalen)
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 2 mespuntjes zout
  • 2 mespuntjes nootmuskaat
  • 2 theelepels zuiveringszout
  • 350 gram boter
  • 300 gram rietsuiker
  • 8 eetlepels golden syrup
  • 1 sinaasappel (rasp)

Icing

  • 3 eiwitten
  • 1 citroen
  • 700 gram poedersuiker

Samenstellen

  • 300 gram suiker
  • kokosrasp
  • gouden suikerparels

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Maak sjablonen voor de kerstfiguurtjes en de stal van papier of karton.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.

Deeg

  • Zeef bloem, gemberpoeder, kaneel, koekkruiden, zout, nootmuskaat en het zuiveringszout boven een kom.
  • Doe boter, rietsuiker, golden syrup en sinaasappelrasp in een pannetje en laat op laag vuur smelten tot een geheel.
  • Haal de pan van het vuur en voeg het bloemmengsel toe. Roer goed door tot een kruimelig deeg.
  • Rol het uit op een met bloem bestoven werkbank, bol het op en dek af met plasticfolie. Laat opstijven in de koeling.

Icing

  • Meng eiwitten met 2 theelepels citroensap en klop even op.
  • Voeg beetje bij beetje poedersuiker toe tot het geheel helemaal glad is.
  • Dek de kom af met plasticfolie tot gebruik.

Bakken

  • Rol het deeg uit tot 6 mm dikte.
  • Snijd met behulp van de sjablonen alle benodigde vormen uit.
  • Bakken in de oven gedurende 10 minuten tot ze mooi bruin zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster alvorens te decoreren.

Samenstellen

  • Doe de icing in een spuitpen of –zak.
  • Decoreer de figuurtjes met de icing en parels.
  • Laat de suiker karamelliseren.
  • Gebruik de karamel als lijm om de kerststal op te bouwen.
  • Maak af met icing en kokosrasp.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.