E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cake er doorheen

Laat je verrassen door deze overheerlijke cake, gevuld met pistachenootjes, gedroogde vijgen en een gel van frambozen. De finishing touch? Een witte chocolade ganache, verse frambozen en nog meer pistachenootjes.

Tim

Recept van
Tim

Cake
Goed te doen
(60) reviews

Ingrediënten

Gevulde pistache cake

  • 5 eieren 
  • 160 gram kristalsuiker 
  • 95 gram slagroom 
  • Merg van 1 vanillestokje 
  • 25 gram honing 
  • 0,25 theelepel zout 
  • 175 gram bloem 
  • 3,5 gram bakpoeder 
  • 65 gram ongezouten roomboter + extra om in te vetten 
  • 50 gram zonnebloemolie 
  • 80 gram gepelde pistachenoten
  • 100 gram gedroogde vijgen 
  • Rasp van een halve citroen

Frambozengel

  • 100 gram kristalsuiker 
  • 15 gram citroensap 
  • 200 gram frambozenpuree 
  • 3 gram agar agar

Witte chocolade glaze 

  • 300 gram witte chocolade 
  • 25 gram cacaoboter 
  • 45 gram gepelde pistachenoten

Witte chocolade ganache

  • 45 gram witte chocolade 
  • 2/3e blaadje gelatine 
  • 35 gram mascarpone 
  • 125 gram slagroom

Decoratie

  • 10 frambozen
  • 15 gram gepelde pistachenoten

Bereidingswijze

cake er doorheen - pistache cakeEen klassieke rechthoekige pistache cake. Maar als je hem doorsnijdt, krijg je toch een verrassing. “Een patisserie-waardige cake.”, aldus Janny van der Heijden.

Bakbenodigdheden

  • Travelcakevorm met vulvorm en deksel
  • Gekarteld spuitmondje
  • Rond spuitmondje
  • Rasp
  • Kwast
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Spuitzak
  • Steelpan 
  • Hittebestendige kom

Voorbereiding voor de pistache cake

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Week het gelatineblaadje in koud water.
  • Vet de cakevorm in met boter en bekleed het met bakpapier.
  • Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en zet deze in de oven voor ongeveer 8 minuten.

Gevulde pistache cake

  • Smelt de ongezouten roomboter in een steelpan.
  • Doe de slagroom, eieren,  honing, kristalsuiker en het zout in een kom en meng dit tot een egaal geheel. 
  • Snijd het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan het mengsel. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en mix dit op middelhoge snelheid.
  • Voeg de gesmolten boter en de zonnebloemolie toe aan het mengsel. 
  • Rasp de schil van een halve citroen. 
  • Hak de pistachenoten en vijgen fijn en bestrooi ze met een laagje bloem.
  • Voeg de pistachenoten, vijgen en citroenschil toe aan het beslag. 
  • Vul de cakevorm met vulvorm tot 2,5 centimeter onder de rand met het beslag en schuif de deksel erop. 
  • Bak de pistache cake gaar in 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de pistache cake vervolgens afkoelen op een rek.

Witte chocolade ganache

  • Verwarm de slagroom in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Doe de witte chocolade en de mascarpone in een hoge mengbeker. 
  • Haal de steelpan van het vuur als de slagroom bijna begint te koken en voeg dan het uitgewrongen gelatineblaadje toe. 
  • Schenk dit in de mengbeker, pureer het mengsel met de staafmixer tot een glad geheel en laat het afkoelen in de koelkast. 
  • Schenk de koude ganache in een kom en klop dit tot een luchtig geheel. 
  • Doe de ganache in een spuitzak met een rond spuitmondje en leg het apart.

Frambozengel

  • Doe de kristalsuiker en 3 gram agar agar in een kom en meng dit tot egaal geheel. 
  • Doe dit mengsel samen met de frambozenpuree en citroensap ineen steelpan en verhit op middellaag vuur totdat het begint te koken. 
  • Laat het mengsel 2 minuten doorkoken. 
  • Laat het mengsel in de koelkast afkoelen, totdat het volledig opgestijfd is. 
  • Doe de frambozengel in een hoge mengbeker en pureer dit met de staafmixer tot een glad geheel. 
  • Doe de frambozengel in een spuitzak met een rond spuitmondje en leg het apart.

Witte chocolade glaze

  • Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom en smelt dit au bain-marie. 
  • Voeg eventueel 25 gram cacaoboter toe totdat de witte chocolade vloeibaar genoeg is om te schenken. 
  • Hak de pistachenoten grof en voeg deze toe aan de witte chocolade. 
  • Laat de glaze afkoelen tot 45 graden en gebruik het dan meteen.

Opbouw van de pistache cake

  • Schuif de vulvorm voorzichtig uit de cakevorm en haal vervoglens de afgekoelde pistache cake uit de vorm. 
  • Vul de horizontale holte van de cake met de frambozengel. 
  • Leg de cake op een rooster, boven een bakplaat, met de smalle onderkant omhoog. 
  • Schenk de witte chocolade glaze over de cake. 
  • Laat de glaze uitharden door de cake in de koelkast te zetten.
  • Spuit de ganache op de bovenkant van de cake. 
  • Decoreer de cake met fijngehakte pistachenoten en frambozen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.