E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koekboompie

Er is een beetje knip-, plak- en knutselwerk voor nodig, maar als je deze koekboom in elkaar hebt gezet kun je de hele kerst genieten!

Arjen

Recept van
Arjen

Koekjes
(5) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 400 gram koude boter
  • 600 gram bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 200 gram walnoten
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje

Royal icing

  • 900 gram poedersuiker
  • 6 eiwitten
  • groene kleurstof
  • rode kleurstof
  • gele kleurstof

Karamel

  • 200 gram suiker
  • 40 milliliter water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Maak de mallen voor je koekjesboom.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koekjes

  • Vermaal de walnoten in de hakmolen.
  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
  • Klop de eieren los in een kommetje.
  • Doe alle ingrediënten – behalve het ei – in een mengkom.
  • Kneed de ingrediënten en voeg steeds een beetje van het ei toe tot je een soepel deeg hebt.
  • Verpak in huishoudfolie en laat een uur in de koelkast rusten.
  • Bestrooi je werkblad met bloem.
  • Rol hierop het deeg uit tot ongeveer 4 millimeter dik.
  • Snijd van elke vorm 8 koekjes uit.
  • Steek ook 2 stervormige koekjes uit.
  • Verdeel je koekjes over de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Royal icing

  • Mix het eiwit met de poedersuiker met de handmixer tot een stevig mengsel.
  • Verdeel de icing over drie kommen.
  • Meng elke kom met een andere kleurstof.
  • Doe de icing in spuitzakken en leg ze weg tot gebruik.

Karamel

  • Doe de suiker en het water in een pan en breng aan de kook. Roer door tot de suiker is opgelost.
  • Stop met roeren zodra het mengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje.
  • Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel (ongeveer 170 graden).

Mallen voor de koekjesboom

Afmetingen koekvormen

  • Trapezevormen
    • 4,6 (B) x 10 (Z) x 7,6 (O) cm
    • 4 (B) x 10 (Z) x 7 (O) cm
    • 1,5 (B) x 10 (Z) x 4,5 (O) cm
  • 1 driehoek 8,8 (Z) x 3 (O) cm
  • Teken een trapeze-koekvormpje op karton.
  • Teken dezelfde vorm aan de lange zijde tegen de al getekende vorm aan.
  • Herhaal tot er 8 vormpjes aan elkaar getekend zijn.
  • Teken tot slot een plakrandje aan het laatste vormpje.
  • Knip langs de tekenlijn uit tot een lint van trapeze-vormen.
  • Maak een vouw langs de tekenlijnen.
  • Lijm het eerste en laatste vormpje met behulp van de plakrand aan elkaar.
  • Bekleed met aluminiumfolie.
  • Herhaal dit met alle vormen, zodat je drie kerstboom-lagen krijgt.

Opbouw

  • Pak je mallen erbij.
  • Doop de lange zijden van een groot trapezevormig koekje in de karamel en zet de koek tegen de mal aan.
  • Herhaal met alle 8 de koekjes zodat je tegen de mal een cirkel van aan elkaar geplakte koekjes krijgt.
  • Laat uitharden en schuif de koekjes dan voorzichtig van de mal.
  • Herhaal met alle koekjes en mallen.
  • Decoreer de koekringen met groene royal icing en rode en gele stippen.
  • Decoreer de stervormige koekjes met gele royal icing.
  • Laat uitharden
  • Zet de kerstboom in elkaar door de koekringen op elkaar te stapelen. Als het goed is schuiven de ringen over elkaar heen en hoef je deze niet aan elkaar te plakken.
  • Plak tot slot de twee stervormige koekjes met behulp van karamel op de kerstboom.
  • Bestuif met poedersuiker.

Bakgereedschap

  • Spuitzakken
  • Bakplaat (3x)
  • Hakmolen
  • Rooster
  • Deegroller
  • Stervormige uitsteker van ø 4 centimeter
  • Koekvormen
  • Trapezevormen
    • 4,6 (B) x 10 (Z) x 7,6 (O) cm
    • 4 (B) x 10 (Z) x 7 (O) cm
    • 1,5 (B) x 10 (Z) x 4,5 (O) cm
    • 1 driehoek 8,8 (Z) x 3 (O) cm
  • Deegschraper

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.