Terug

Koekjestoren van Touria

Als je met een spel de hoogte in gaat, dan heb je bij Janny al een streepje voor. Dat is bij deze koekjestoren wel gelukt. Ze zijn gemaakt van dadelkoekjes, marsepeinkoekjes en brownie-pecannotenbars.

Zineb

Recept van
Zineb

Koekjes
Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Dadelkoekjes

  • 250 gram margarine of roomboter
  • 7 eetlepels olie
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 9 eetlepels oranjebloesemwater
  • 0,5 vanillestokje
  • 510 gram patentbloem
  • Snuf zout
  • 500 gram dadels, ontpit
  • 50 gram geroosterde sesamzaadjes
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 0,25 theelepel gemalen nootmuskaat

Garnering dadelkoekjes

  • 350 gram poedersuiker

Marsepeinkoekjes

  • Filodeeg 
  • 300 gram blanke amandelen
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 2 eetlepels oranjebloesemwater
  • 1 eetlepel roomboter

Garnering marsepeinkoekjes

  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 250 gram honing
  • 75 gram amandelmeel

Brownie-pecannotenbars

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram melkchocoladedruppels
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 100 gram patentbloem
  • 10 gram cacaopoeder

Garnering brownie-pecannotenbars

  • 300 gram pecannoten
  • 105 gram fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 5 eetlepels water
  • 500 gram purechocoladedruppels

Bereidingswijze

Koekjestoren van drie soorten koek

Een spel dat je kunt spelen én ook nog eens lekker is. Deze koekjestoren bestaat uit drie verschillende koekjes, waar de jury erg enthousiast over is. Vooral de nootjes vallen erg in de smaak.

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Dadelkoekjes

  • Doe de boter met de olie, suiker, het vanillemerg en oranjebloesemwater in een kom en mix dit totdat alles goed gemengd is. 
  • Voeg de bloem eraan toe en meng goed. 
  • Bedek het deeg met folie en laat het even in de koelkast rusten.  
  • Ontpit de dadels en leg ze in een stoompan om rustig te stomen, dit duurt ongeveer 30 minuten. 
  • Doe de geroosterde sesamzaadjes, nootmuskaat, het kaneelpoeder en oranjebloesemwater in een kom en kneed dit goed door elkaar. 
  • Weeg per koekje 35 gram deeg af en weeg 15 gram af van de dadelpasta.
  • Rol het deeg met de vinger rustig in een langwerpige vorm uit. 
  • Rol een staaf van de dadelpasta en leg het in het deeg. 
  • Bedek de dadelpasta helemaal met het deeg en rol er een staaf van. 
  • Doe het deeg in de siliconen-vorm en maak 12 koekjes.
  • Duw de koekjes in met een vinger zodat ze goed in de vorm passen. 
  • Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven.

Amandelspijskoekjes

  • Maak de amandelspijs door de blanke amandelen goed te malen samen met de basterdsuiker.
  • Voeg de citroenrasp, het oranjebloesemwater en de roomboter toe. 
  • Kneed dit goed tot het een medium zachte structuur heeft. 
  • Voeg wat oranjebloesemwater toe als het spijs nog te droog is.
  • Maak kleine staafjes amandelspijs van 30 gram. 
  • Snijd een breed stuk van het filodeeg af, het moet een lengte van 13 centimeter hebben. 
  • Smeer het filodeeg goed in met de zonnebloemolie. 
  • Leg de staaf amandelspijs aan het begin van het filodeeg en rol strak op. 
  • Probeer de zijkanten steeds mee te nemen zodat de randen ook gesloten worden. 
  • Leg de koekjes in de siliconenvorm en bak af in de oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten of totdat ze mooi goudbruin zijn.

Brownie-pecannotenbars

  • Bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat of bakpapier.
  • Rooster de pecannoten in de oven.
  • Doe de suiker en het water in een pan met een anti-aanbaklaag en laat het rustig smelten. 
  • Voeg hier de geroosterde pecannoten aan toe en blijf goed roeren totdat alle noten goed bedekt zijn door de gekaramelliseerde suiker. 
  • Voeg een snuf zout toe en leg de gekaramelliseerde noten op de bakplaat.
  • Smelt de boter met de chocolade au bain-marie. 
  • Mix alle droge ingrediënten samen in een andere kom.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de chocolade en de boter zodra het is gesmolten en mix goed.
  • Voeg de eieren toe en mix tot een glad beslag. 
  • Vul de siliconen-vorm tot bijna aan de rand en bak de brownies af in 16 tot 18 minuten. 
  • Smelt 150 gram chocolade au bain-marie en hak de pecannoten grof met een mes. 
  • Schenk een laagje chocolade over de gebakken brownies en verdeel de gekaramelliseerde pecannoten erover. 
  • Laat alles opstijven in de koelkast.

Opbouw van de koekjestoren

  • Haal de dadelkoekjes door de poedersuiker. 
  • Doe dit voorzichtig zodat de koekjes goed bedekt worden met de poedersuiker.
  • Haal de amandelspijskoekjes rustig uit de vorm en besprenkel ze met de honing,
  • Strooi het geroosterde amandelmeel erover en laat ze op een rekje verder afkoelen.
  • Smelt tweederde van de chocolade au bain-marie.
  • Zorg dat de chocolade tot 42-43 graden opwarmt en niet verder.
  • Haal de pan van het vuur en voeg een deel van de de overige chocolade toe aan de gesmolten chocolade.
  • Roer rustig om dit te laten smelten, de eindtemperatuur moet 31 graden zijn. 
  • Voeg steeds kleine beetjes koude chocolade toe als de chocolade te warm blijft, tot de juiste temperatuur is bereikt.
  • Haal de brownie-pecannotenbars uit de vorm en schenk hier de chocolade overheen. 
  • Laat de chocolade afkoelen en bouw een toren van de koekjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.