E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Lentebloesemtaart

Als je van sinaasappel houdt, wordt dit je lievelingstaart. Sinaasappelgel, sinaasappelbotercrème en Grand Marnier suikerstroop… een prachtige lente.

Francis

Recept van
Francis

Taart
(14) reviews

Ingrediënten

Marsepein

  • 3 M-maat eieren
  • 700 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelmeel
  • 0.25 theelepel amandel aroma
  • 2 eetlepels glycerine
  • 1 citroen

Biscuit

  • 5 M-maat eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 snufje zout
  • 135 gram bloem
  • 15 gram maïzena

Chocolate ganache

  • 150 gram pure chocolade callets
  • 170 milliliter slagroom

Sinaasappel botercreme

  • 6 Grote eieren
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 240 gram poedersuiker
  • transparant vanille aroma
  • 300 gram crisco
  • 325 gram ongezouten roomboter
  • 2 handsinaasappelen

Sinaasappelgel

  • 6 persinaasappel(s)
  • 0.25 theelepel sinaasappel aroma
  • 3 gram agar agar
  • 80 gram suiker
  • 1 citroen

Grand Manier suikersiroop

  • 100 gram suiker
  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter Grand Manier

Garnering

  • 100 gram witte fondant
  • eetbare lijm
  • zilverkleurige parels

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Maak de marsepein minstens 1 dag van te voren.
  • Verwarm de oven voor op 200oC (elektrisch oven).
  • Bekleed een bakvorm met een diameter van 24 centimeter met bakpapier.
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Zorg dat de boter en crisco op kamertemperatuur zijn.

Marsepein

  • Splits de eieren.
  • Zeef poedersuiker en amandelmeel boven de mengkom van een keukenmachine. Meng door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg eiwitten en amandelaroma toe.
  • Zet de machine op de laagste stand en laat draaien.
  • Voeg al draaiende glycerine en citroensap toe.
  • Laat het mengsel draaien tot een egale massa ontstaat.
  • Bestuif ondertussen het werkblad met poedersuiker.
  • Haal de massa uit de kom en kneed het door tot het niet meer plakt.
  • Rol uit tot een worst en wikkel dit strak in een paar lagen plastic zo dat het luchtdicht is.
  • Laat de marsepein minstens 24 uur rusten in de koelkast.

Biscuit

  • Doe eieren, suiker en zout in een mengkom van een keukenmachine en mix op hoge snelheid tot het beslag licht en schuimig is.
  • Zeef ondertussen de bloem en maïzena samen.
  • Spatel het bloemmengsel in drie delen door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in de bakvorm en strijk glad.
  • Tik de vorm een keer of drie op de aanrecht om luchtbellen te laten knappen.
  • Zet de vorm in de oven en draai de temperatuur terug naar 180°C. Bak de biscuit in 35 minuten goudbruin.
  • Haal uit de oven en laat 5-10 minuten in het bakblik afkoelen.
  • Stort vervolgens op een taartrooster en laat volledig afkoelen.

Chocolate ganache

  • Doe chocolade callets in een mengkom.
  • Verwarm slagroom op het fornuis, maar breng het niet aan de kook.
  • Schenk de warme room over de chocolade en laat het even staan. Roer vervolgens het chocolademengsel tot alle callets zijn gesmolten.
  • Zet de mengsel opzij en laat indikken tot het nog smeerbaar is.

Sinaasappel botercreme

  • Splits de eieren.
  • Doe eiwitten in een hittebestendige schaal en voeg fijne suiker toe.
  • Zet een pannetje met water op het vuur en laat het zachtjes borrelen. Zet de schaal met eiwitten er op en verwarm tot 46°C en wanneer suiker is opgelost.
  • Schenk het eiwit in de mengkom van de keukenmachine voorzien van een garde en klop eiwitten goed door tot stijve, glanzende, witte pieken.
  • Zeef ondertussen het poedersuiker.
  • Als de eimengsel stijf is geklopt, verwissel de garde voor een platte menghaak.
  • Voeg poedersuiker in één keer toe en meng dit op de laagste stand tot suiker is opgenomen.
  • Voeg vanille-aroma toe en mix op halfhoge stand tot een glad beslag.
  • Voeg boter en crisco in 3 delen toe en meng telkens goed door.
  • Mix het mengsel nu op de hoogste snelheid tot alle vetten goed opgenomen zijn en het een mooie crème is.
  • Weeg 250 gram af. Zet de rest op zij.
  • Rasp de schil van 2 sinaasappels en meng dit goed door de afgewogen botercrème.

Sinaasappelgel

  • Pers de sinaasappels en halve citroen uit.
  • Doe het sap, suiker en sinaasappelaroma in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook tot alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en meet 300 milliliter af.
  • Voeg de agar agar toe, schenk alles terug in de pan en zet de pan weer op het vuur.
  • Roer met een garde en laat het mengsel 2-3 minuten inkoken. Giet vervolgens in een bak of kom om op te stijven.
  • Als de gel stijf is, blend met een staafmixer tot een egale massa.

Grand Manier suikersiroop

  • Doe water en suiker in een pannetje en laat het inkoken tot het wat ingedikt is.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de Grand Manier toe.

Garnering

  • Verwijder het bakpapier van de onderkant van de taart. Snijd de biscuit horizontaal doormidden zodat er twee lagen ontstaan.
  • Leg de onderste laag op een serveerblad.
  • Trempeer de bodem met een paar lepels Grand Maniersiroop.
  • Smeer hier een laagje chocolade ganache op en egaliseer met een paletmes.
  • Smeer hier een laag botercrème op en egaliseer dit ook.
  • Smeer sinaasappelgel op de onderkant van de bovenste biscuitlaag en leg dit op de botercrème.
  • Trempeer de bovenste laag biscuit.
  • Smeer de hele taart af met botercrème en zet het in koelkast om iets uit te harden.
  • Rol ondertussen de marsepein uit tussen twee bakpapiertjes.
  • Kneed het rolfondant soepel en maak bloesems.
  • Neem de taart uit de koeling en bekleed met de marsepein.
  • Doe de overgebleven botercrème in een spuitzak met een rond spuitmondje van 3 millimeter en decoreer de taart hiermee.
  • Maak de versiering af met de bewerkte fondant bloesems.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.