Terug

Mango kokos haard

Een pittige taart voor de waaghalzen onder ons. Deze taart is zoet, met een kokosbiscuit, mangocremeux en witte chocolade, maar heeft een hele pittige tegenhanger van 6 hele chilipepertjes. Hij staat letterlijk in vuur en vlam! Durf jij het aan?

Tom

Recept van
Tom

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Kokosbiscuit

  • 15 eieren
  • 115 gram boter
  • 475 gram fijne kristalsuiker
  • 475 gram bloem
  • 250 gram gedroogde kokosrasp
  • Snufje zout
  • Rode poederkleurstof
  • 4 limoenen

Mangocremeux

  • 600 gram mango blokjes (vriezer)
  • 9 eieren
  • 375 gram boter
  • 300 gram suiker
  • 6 gelatineblaadjes

Mango-rode peper compote

  • 600 gram mango blokjes (vriezer)
  • 6 eetrijpe mango’s
  • 6 rode chilipepertjes
  • 6 limoenen
  • 6 takjes sereh
  • 180 gram suiker
  • Zwarte peper
  • 12 gelatineblaadjes

Limoen-botercrème

  • 4 limoenen
  • 240 gram suiker
  • 60 gram water
  • 3 eiwitten
  • 300 gram boter (op kamertemperatuur)

Vlammen

  • 750 gram witte chocolade
  • Gele poederkleurstof
  • Rode poederkleurstof

Bereidingswijze

Keukenbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Spuitzakken
  • Bakplaat 
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Kookthermometer
  • Staafmixer
  • 4 Taartringen van 18 tot 22 centimeter 
  • Taartschraper
  • Paletmes
  • 5 Acetaatfolie vellen
  • Rol acetaatfolie
  • Silicone bakmatjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de eieren en de mengkom voor het biscuit in heet water.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  • Haal de mangoblokjes vast uit de vriezer. 

Biscuit

  • Klop de eieren met de kristalsuiker en het snufje zout in de warme mengkom op middelhoge snelheid schuimig op tot een luchtig, witgeel mengsel.
  • Het beslag is goed als je een 8 kunt tekenen die er bovenop blijft liggen. 
  • Zeef de bloem en meng het voorzichtig door het eimengsel.
  • Smelt de boter en voeg toe.
  • Voeg wat rode kleurstof toe.
  • Voeg de rasp van de limoenen toe.
  • Verdeel het beslag over bakplaten, strooi de kokos eroverheen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de biscuits af in 6 tot 8 minuten. 
  • Steek met de taartringen van elk formaat 3 biscuits uit. 

Mangocremeux

  • Verwarm de mangoblokjes met de suiker en de eieren, al roerend, tot 85 graden.
  • Pureer het geheel vast een beetje als de mango zacht is. 
  • Haal de pan vervolgens direct van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe.
  • Roer goed door en giet over in een maatbeker.
  • Laat de cremeux afkoelen tot 60°C, voeg de blokjes boter toe en emulgeer met de staafmixer.

Mango-rode peper compote

  • Pureer de ontdooide mangoblokjes. 
  • Breng de puree met de fijngehakte chilipepers, gekneusde sereh, suiker, limoenrasp en sap van 3 limoenen aan de kook.
  • Snijd de verse mango in kleine blokjes en voeg toe aan de puree. 
  • Laat de puree vervolgens zachtjes doorkoken gedurende 5-10 minuten en voeg zwarte peper toe naar smaak.
  • Voeg gelatineblaadjes toe en meng het geheel goed door.
  • Haal de pan van het vuur en laat de compote afkoelen.

Limoen-botercrème

  • Verwarm de suiker en het water tot 118 graden. 
  • Klop de eiwitten luchtig als de suikersiroop 114 graden is. 
  • Voeg daarna de warme siroop in een dunne straal bij de eiwitten en klop door tot een stevige, glanzende meringue op kamertemperatuur. 
  • Klop de boter luchtig samen met de rasp en sap van de limoenen.
  • Meng de boter met de meringue als beide op kamertemperatuur zijn.

Vlammen

  • Smelt en tempereer de chocolade.
  • Verdeel de chocolade in 2 delen en kleur de ene helft oranje-geel en de andere rood.
  • Doe elke chocoladekleur in een spuitzak en houd op temperatuur.
  • Spuit op acetaat vel hoopjes van de rode chocolade en daar bovenop ook een hoopje van de oranje-gele chocolade. 
  • Smeer de hoopjes uit, met een golvende lijn om een vlam effect te krijgen.
  • Varieer met de verhoudingen rood en oranje-geel.
  • Laat de chocolade vlammen uitharden. 

Opbouw taart

  • Bouw de taart van groot naar klein op in taartringen en acetaatfolie.
  • Leg een laag biscuit in de taartring, smeer daar een laag compote en vervolgens een laag cremeux op.
  • Herhaal tot je alle biscuits hebt gebruikt. 
  • Smeer de buitenkant af met limoen-botercrème.
  • Versier de taart met de chocolade vlammen. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.