E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De eeuwige jeugd

Deze koekjeskroonluchter hangt vol met verschillende maten koeken. Heb je grote trek en kies je voor een Jan Hagel of geniet je liever van een klein koekje zoals een bitterkoekje of stroopkoek?

Tim

Recept van
Tim

Koekjes
(3) reviews

Ingrediënten

Jan Hagel koeken

  • 750 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 535 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 gram zout
  • 7 eieren
  • 1070 gram patentbloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 11 gram kaneel
  • 300 gram amandelschaafsel
  • 300 gram parelsuiker

Bitterkoekjes

  • 290 gram amandelmeel
  • 290 gram poedersuiker
  • 6 gram amandelextract
  • 3 gram vanille-extract
  • Snufje zout
  • 6 eieren

Stroop koeken

  • 560 gram patentbloem
  • 280 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 280 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 4,2 bakpoeder
  • Snufje zout

Karamel

  • 190 gram water
  • 280 gram kristalsuiker
  • 145 gram slagroom
  • 25 gram ongezouten roomboter

Bereidingswijze

Jan Hagel, stroopkoeken en bitterkoekjes zijn typisch Hollandse koeken. En hoe leuk is het om deze zelf te bakken?

Bakbenodigdheden De eeuwige jeugd - Tim

  • Ovalen uitsteekvormen
  • Ronde uitsteekvormen
  • Koekjesstempel
  • Ring met een diameter van 40 centimeter
  • Ring met een diameter van 30 centimeter
  • Ring met een diameter van 20 centimeter
  • Bindringen met een diameter van 40 centimeter
  • Katoenen macramégaren
  • Grote naald
  • Eetstokjes
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje met een ronde opening
  • Staande mixer met toebehoren
  • Koelspray
  • Foodprocessor
  • Vershoudfolie

Voorbereiding voor de koeken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Jan Hagel koeken

  • Splits 5 eieren en klop 2 eieren op. Bewaar het eiwit voor later.
  • Meng de boter, witte basterdsuiker en een snufje zout in een kom goed door.
  • Voeg 5 eidooiers toe en meng dit goed door.
  • Zeef de patentbloem, bakpoeder en kaneel boven het mengsel en kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in 5 gelijke delen, verpak het in vershoudfolie en rol het deeg tot een vierkante plak.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 3 centimeter.
  • Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei, strooi daar de parelsuiker en amandelschaafsel overheen en druk dit voorzichtig aan met een deegroller.
  • Bak de koekjes gaar in 20 tot 25 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven en steek er direct verschillende maten ovale vormen uit.
  • Steek met een klein spuitmondje gaatjes uit, ongeveer 1 centimeter van de rand.

Bitterkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Splits de eieren en weeg 125 gram eiwit af.
  • Doe het amandelmeel, poedersuiker, amandelextract, vanille-extract, eiwit en een snufje zout in een foodprocessor en meng dit tot een glad beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond van ongeveer 1 centimeter.
  • Spuit rondjes op een bakmat met een diameter van ongeveer 3 centimeter.
  • Druk met een natte vinger de puntjes glad.
  • Bak de bitterkoekjes gaar in 10 tot 13 minuten.
  • Leg de bakmat op zijn kop op een andere, koude bakplaat.
  • Haal de bitterkoekjes van de bakmat en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Prik met een eetstokje een gaatje in de bovenkant van het bitterkoekje.

Stroop koeken

  • Verwarm de oven voor op 145 graden.
  • Kneed de bloem, boter, suiker, eieren, bakpoeder en een snufje zout in een kom tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot 3 millimeter dik.
  • Steek met een ronde steker van 7 centimeter rondjes uit het deeg.
  • Druk met de koekjesstempels de patronen in het deeg.
  • Steek met een klein spuitmondje rondjes uit de koekjes, ongeveer 1 centimeter van de rand.
  • Bak de koekjes gaar in 15 tot 20 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Karamel

  • Verwarm het water en de kristalsuiker in een steelpan tot de suiker is opgelost.
  • Haal de steelpan van het vuur als de siroop een bruine kleur heeft en voeg beetje bij beetje de slagroom toe.
  • Roer de boter door de karamel.

Opbouw van de koekjeskroonluchter

  • Bestrijk de stroopkoeken met karamel en plak daar een andere stroopkoek bovenop.
  • Doe een bindring door het gat van de stroopkoeken en de Jan Hagel koeken.
  • Leg 2 bitterkoekjes op elkaar en steek een stuk touw door de gaten.
  • Hang de grootste ovalen Jan Hagel koekjes op de bovenste ring, 10 koekjes in totaal.
  • Hang de middelste ovalen Jan Hagel koekjes op de middelste ring, 7 koekjes in totaal.
  • Hang de kleinste ovalen Jan Hagel koekjes op de onderste ring, 6 koekjes in totaal.
  • Hang tussen de Jan Hagel koekjes de stroopkoeken en bitterkoekjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.