Terug

Oh cookie tree

Jacques

Recept van
Jacques

Makkelijk
(2) reviews

Ingrediënten

Kerstboomdeeg

  • 1050 gram bloem
  • 10 gram baking soda
  • 4 eieren
  • 400 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram honing
  • 20 gram speculaaskruiden
  • 15 gram cacaopoeder

Soesjes

  • 150 gram water
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 3 eieren

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 gram volle melk
  • 1 eidooier
  • 100 gram suiker
  • 55 gram custardpoeder

Crème Suisse

  • 3 gelatine blaadjes
  • 150 gram slagroom
  • 15 gram suiker

Botercrème

  • 240 gram zachte boter
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • groene kleurstof

Kerstster van isomalt

  • 100 gram isomalt
  • rode kleurstof
  • zonnebloemolie

Opbouw kerstboom

  • 300 gram suiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg drie bakplaten klaar bekleed met bakpapier.
  • Leg zeven papieren mallen in verschillende formaten in de vorm van een vijfpuntige ster klaar. De maten zijn: 1, 2, 4, 5, 6, 7 en 8 centimeter.
  • Leg een rond uitstekertje van 4 en 3 centimeter klaar.
  • Leg een kerstster-bakvormpje klaar.
  • Leg uitstekers voor de kerstpoppetjes klaar van ongeveer 3 centimeter.
  • Verwarm de oven voor op 185˚C.

Kerstboomdeeg

  • Zeef de bloem met de baksoda.
  • Klop de eieren met de suiker schuimig.
  • Roer de honing er doorheen en meng de bloem, kruiden, cacaopoeder erbij. Het wordt een stevig niet plakkend deeg.
  • Maak er 3 platte plakken van en laat 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol de deegplakken uit tot 0,5 cm. Snijd met de mallen alle stermaten twee keer uit.
  • Steek ook 12 kerstpoppetjes uit het deeg en 10 rondjes van 4 centimeter en 4 rondjes van 3 centimeter.
  • Leg alle koekjes op de bakplaten en bak ze in 11-13 minuten gaar.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 200˚C.

Soesjes

  • Breng het water met de boter aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de gezeefde bloem en zout toe.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat het deeg in ongeveer 2 minuten gaar worden. Blijf constant goed kloppen.
  • Hel het deeg over in een andere pan en roer er één voor één de eieren door tot een egaal beslag. Doe in een spuitzak.
  • Vet een bakplaat in en bestuif licht met wat bloem.
  • Spuit 40 dopjes soezenbeslag van ongeveer 12 mm op de plaat en bak in 10 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur tot 190˚C.
  • Spuit één grote dop van ongeveer 3 centimeter beslag op de plaat en bak in 25 minuten gaar.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Breng 450 gram melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en laat het 10 minuten trekken.
  • Meng intussen de dooier met suiker, custardpoeder en 50 gram melk en klop tot een lichtgele massa.
  • Haal het vanillestokje uit de hete melk. Voeg een klein beetje hete melk toe aan het dooiermengsel er roer goed door.
  • Schenk dit bij de overige hete melk, breng aan de kook op laag vuur en laat al roerend 3 minuten zachtjes koken.
  • Giet de room op een platte schaal. Leg het vanillestokje er weer op voor de smaak, dek af met folie en laat afkoelen.

Crème Suisse

  • Week de gelatine in ruim koud water tot zacht, dit duurt zeker 15 minuten.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Roer de afgekoelde banketbakkersroom los. Weeg 450 gram af.
  • Knijp de gelatine uit en verwarm deze met aanhangend water heel kort in een bakje in de magnetron.
  • Roer de gelatine door de afgewogen banketbakkersroom en meng dit vervolgens met de opgeklopte slagroom.

Botercrème

  • Weeg 240 gram banketbakkersroom af.
  • Doe de banketbakkersroom samen met de boter en suiker in een kom en mix zeker 10 minuten totdat de crème bijna wit en super zacht is.
  • Kleur de botercrème mooi kerstgroen.

Kerstster van isomalt

  • Smelt de isomalt langzaam zoals beschreven op de verpakking en kleur deze mooi rood.
  • Vet een kerstster-uitsteker goed in met zonnebloemolie en leg deze op een houten plank met bakpapier.
  • Schenk voorzichtig de isomalt in de vorm. Maak de ster maximaal 0,5 cm dik en laat volledig afkoelen.

Opbouw kerstboom

  • Laat de suiker karamelliseren.
  • Leg de grootste ster op de presenteerschaal. Neem een koekrondje en bedek deze met een beetje karamel en ‘plak’ dit midden op de ster. Doe weer een beetje karamel op het rondje en leg er direct een ster op met de punten tussen de punten van de onderliggende ster. Bouw zo de boom op met de verschillende formaten sterren.
  • Decoreer de boom met een rand groene botercrème tussen de sterren.
  • Vul de minisoesjes en grote soes met crème Suisse en bestuif met decoratiepoeder.
  • Verdeel de soesjes over de boom en zet ze vast met een beetje karamel.
  • Decoreer de boom verder met wandelstokjes en kerstpoppetjes. Zet bovenop de boom de grote soes en steek daar voorzichtig de rode isomalt ster in.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.