Terug

Oh Sterrenboom

Krokante koekjes en smeuïge brownies, deze koekjesboom van Johan bevat het beste van beide werelden!

Johan

Recept van
Johan

Koekjes
Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 400 gram Zeeuwse bloem
  • 200 gram basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 2 rasp van sinaasappels
  • 2 eieren

Suikerglazuur

  • 1 eiwit
  • 200 gram poedersuiker

Sinaasappelsuiker

  • 2 sinaasappels
  • 100 gram kristalsuiker

Brownie

  • 175 gram boter
  • 150 gram pure chocolade
  • 275 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 1 vanillestokje

Opbouw

  • poedersuiker om te bestrooien
  • zilverkleurige parels

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vet een vierkante of rechthoekige bakvorm in met een beetje boter.

Koekjes

  • Snijd de boter in kleine blokjes.
  • Kneed een mooi deeg van de bloem, basterdsuiker, boter, sinaasappelrasp en 1 ei.
  • Verdeel het deeg in meerdere stukken.
  • Rol de stukken een beetje plat, verpak ze in folie en leg in de koeling.
  • Kluts in een kommetje het andere ei los.
  • Bestrooi het aanrecht met bloem.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol op het aanrecht uit tot een plak van ongeveer 5 millimeter dik.
  • Steek in totaal 15 sterren uit je deeg in de volgende maten: 2 x 15 centimeter, 2 x 13 centimeter, 2 x 10 centimeter, 2 x 8 centimeter, 2 x 6 centimeter, 2 x 4 centimeter en 2 x 3 centimeter.
  • Begin met de grote sterren en werk naar de kleine toe.
  • Leg de sterren op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Strijk de sterren af met het geklutste ei.
  • Bak de sterren in 10-12 minuten goudbruin. Houd ze goed in de gaten tijdens het bakken. De kleine sterren zullen eerder gaar zijn dan de grote.
  • Versier je koekjes met de suikerglazuur.

Suikerglazuur

  • Meng 1 eiwit samen met 200 gram gezeefde poedersuiker.

Sinaasappelsuiker

  • Rasp de schil van de sinaasappels en meng het met de suiker.

Brownie

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Smelt de chocolade en de boter au bain-marie.
  • Roer de suiker er doorheen als de chocolade gesmolten is.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Meng de bloem, het bakpoeder en het vanillemerg door het chocolademengsel.
  • Klop 1 voor 1 de eieren er doorheen.
  • Giet het beslag in de vorm en bak de brownie in 35 minuten gaar.
  • Laat de brownie afkoelen in de vorm.
  • Haal de brownie uit de vorm.
  • Steek 15 cirkels uit van groot naar klein, die net iets kleiner zijn dan de sterren.

Opbouw

  • Begin de opbouw van je boom met de grootste brownie-cirkel.
  • Plak hier met een beetje suikerglazuur de grootste ster op.
  • Plak hier nog een ster van hetzelfde formaat op en plak daar weer een brownie op.
  • Bouw je boom van groot naar klein, tot je alle koekjes en brownies hebt gebruikt.
  • Versier de boom met zilverparels, sinaasappelsuiker en wat kleine toefjes glazuur.

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwastje
  • Klein rond spuitmondje
  • Spuitzakken
  • Stervormige uitsteekvormpjes van 15, 13, 10, 8, 6, 4 en 3 centimeter
  • Ronde uitsteekvormen van 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 en 3 centimeter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.