E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Opera comme ca

Annemarie

Recept van
Annemarie

Taart
(4) reviews

Ingrediënten

Koffiesiroop

  • 200 gram suiker
  • 200 gram water
  • 2 eetlepels mokka-extract
  • Kahlua

Chocoladeganache

  • 165 gram volle melk
  • 240 gram pure chocolade
  • 75 gram boter (op kamertemperatuur)

Jaconde biscuit met hazelnootmeel

  • 4 eieren
  • 150 gram hazelnootmeel
  • 60 gram bloem
  • 4 eiwitten
  • 35 gram suiker
  • 30 gram gesmolten boter
  • 150 gram suikerbakkerspoeder

Botercrème

  • 150 gram suiker
  • 30 gram water
  • 2.5 eidooiers
  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 2 theelepels mokka-extract

Gesmolten chocolade

  • 100 gram pure chocolade druppels

Glanslaag

  • 200 gram pure chocolade
  • 240 milliliter room

Garnering

  • bakje(s) bladgoud
  • 100 gram cacaopoeder
  • 25 gram hazelnoten zonder vel
  • mokkaboontjes

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Koffiesiroop

  • Breng suiker en water aan de kook en laat inkoken tot een suikersiroop.
  • Breng op smaak met mokka-extract en kaluha.

Chocoladeganache

  • Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur.
  • Breek de chocolade in een kom en schenk de warme melk er bij.
  • Roer goed door tot een gladde massa.
  • Voeg de boter toe en roer glad.
  • Laat op kamertemperatuur opstijven.

Jaconde biscuit met hazelnootmeel

  • Mix eieren tot wit en lobbig. Zet apart.
  • Zeef hazelnotenmeel en suikerbakkerspoeder
  • Zeef het hazelnootmeel en de suikerbakkerspoeder (gebruik eventueel poedersuiker) en maak een broyage.
  • Zeef de bloem erbij en zet apart.
  • Klop eiwitten met 1/3 van de suiker tot schuimig. Voeg vervolgens de overige suiker toe en klop tot zachte pieken ontstaan.
  • Vouw de droge ingrediënten voorzichtig door het eimengsel (niet de eiwitten!).
  • Smelt de boter en vouw dit door het beslag.
  • Schep nu voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het beslag.
  • Spreid het beslag uit op de beklede bakplaat. Het beslag moet ongeveer 4 millimeter dik zijn.
  • Gebruik eventueel meerdere bakplaten.
  • Bak de biscuit in 5 minuten gaar.
  • Haal de biscuit uit de oven en snijd direct de zijkanten recht. Snijd zo veel mogelijks cirkels uit van 25-30×20 centimeter.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Botercrème

  • Breng suiker en water in een steelpan met dikke bodem aan de kook en verwarm het tot 121°C.
  • Veeg met een nat kwastje eventuele suikerkristallen aan de rand van de pan weg.
  • Klop eidooiers lobbig en lichtgeel.
  • Schenk al kloppend de suikerstroop bij de eidooiers. Blijf goed kloppen tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur.
  • Voeg vervolgens al kloppend de boter beetje bij beetje toe en blijf kloppen tot een zeer luchtige botercrème
  • Voeg mokka-extract toe, eventueel meer naar smaak.

Gesmolten chocolade

  • Smelt chocolade au bain-marie en zet apart.

Samenstellen

  • Pak een afgekoelde biscuitlaag en smeer deze dun in met de gesmolten chocolade. Leg hier een vel bakpapier op dat groter is dan de biscuit en draai om.
  • Trempeer de biscuit met koffiesiroop.
  • Smeer een laag ganache op de biscuit en dek af met een tweede biscuitlaag.
  • Smeer hier een laag botercrème op.
  • Herhaal dit tot alle biscuitlagen op zijn. Sluit af met een laag botercrème.
    Laat opstijven in de vriezer.

Glanslaag

  • Verwarm de room in een steelpannetje.
  • Breek de chocolade in een schaaltje en schenk de warme room er bij.
  • Klop goed door tot alle chocolade gesmolten is.
  • Snijd de taart in de gewenste vorm en giet de gesmolten chocolade er overheen.

Garnering

  • Bestuif de glanslaag eventueel met een beetje cacaopoeder.
  • Decoreer met bladgoud, eventueel wat botercrème, mokkaboontjes en hazelnoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.