Terug

Oranje Boven

Maartje

Recept van
Maartje

Taart
Makkelijk
(9) reviews

Ingrediënten

Vlaaibodem

  • 100 milliliter volle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 gram bloem
  • mespuntje zout
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 ei

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 70 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 vanillestokje

Mandarijncurd

  • 6 mandarijnen
  • 2 citroenen
  • 6 eidooiers
  • 150 gram suiker
  • oranjebloesemwater

Garnering

  • 250 gram slagroom
  • 70 gram suiker
  • 3 mandarijnen
  • 300 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • zeezout

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een vlaaivorm met een diameter van ongeveer 22 centimeter in met boter en bestuif met bloem.

Vlaaibodem

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Giet de gedroogde gist bij de melk en laat even staan.
  • Zeef ondertussen de bloem en zout.
  • Klop het ei kort los.
  • Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg boter, witte basterdsuiker en ei toe.
  • Giet de warme melk er bij.
  • Kneed alles door elkaar tot een mooi deeg.
  • Bestuif een schone kom met wat bloem en doe het deeg erin.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek rijzen.

Banketbakkersroom

  • Breng 250 milliliter melk met de suiker aan de kook.
  • Doe de eidooiers in een mengkom en voeg de overige melk en bloem toe.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje. Doe het merg bij het eimengsel en het vanillestokje bij de kokende melk.
  • Giet een kleine scheut hete melk bij het eimengsel en klop goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en kook de banketbakkersroom nog een paar minuten door tot het indikt.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een schaal en dek af met vershoudfolie om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Mandarijncurd

  • Rasp mandarijnen en citroenen tot u van beide vruchten 1 theelepel rasp heeft.
  • Pers de geraspte mandarijnen en citroenen. Meet 35 milliliter citroensap en 90 milliliter mandarijnsap af.
  • Klop de eidooiers in een kom luchtig.
  • Doe de eidooiers samen met suiker, citroen- en mandarijnsap in een pan met dikke bodem en zet op laag vuur.
  • Kook het mengsel zo’n 8 tot 10 minuten onder voortdurend kloppen met een garde.
  • Proef de curd. Voeg eventueel naar smaak oranjebloesemwater toe.
  • Giet het mengsel door een zeef in een kom, dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.

Bakken

  • Rol het gerezen deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de vorm.
  • Leg het deeg in de vorm en druk het zachtjes aan.
  • Snijd de randen van het deeg af.
  • Prik wat gaatjes in de bodem.
  • Verwijder het vanillestokje uit de banketbakkersroom en stort het in de vlaaibodem.
  • Bak de vlaai in zo’n 25 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Garnering

  • Klop slagroom met suiker stijf.
  • Doe de slagroom in een spuitzak en leg in de koelkast tot gebruik.
  • Schil de mandarijnen en verdeel in partjes
  • Smelt de chocolade au bain-marie en doop de partjes voor de helft in de chocolade.
  • Besprenkel de partjes mandarijn met enkele vlokken zeezout en laat de chocolade drogen.
  • Giet de mandarijncurd over de banketbakkersroom in de vlaai.
  • Haal de slagroom uit de koelkast en spuit mooie rozetten slagroom op de vlaai.
  • Maak af met de chocolademandarijnenpartjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.