Terug

Profiteroles

Het is natuurlijk fantastisch om na het diner een prachtige profiterole op tafel te zetten. Voor bijzondere gelegenheden!

Moeilijk
(29) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 100 milliliter water
  • 50 gram boter
  • 50 gram patentbloem
  • 2 grote eieren

Vulling

  • 250 milliliter slagroom, gezoet en opgeklopt
  • 250 milliliter melk
  • 0.25 vanillestokje
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder

Karamel

  • 200 gram suiker
  • 70 milliliter water

chocoladesaus

  • 200 gram suiker
  • 70 gram water
  • 1 theelepel cacaopoeder
  • 250 gram pure chocolade, in stukjes

Kookschuim

  • 125 gram eiwit
  • 250 gram suiker
  • 75 milliliter water

Bereidingswijze

Soezen

  • Breng het water met de boter in een pan aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe.
  • Roer goed.
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.
  • Blijf ondertussen goed roeren.
  • Doe het beslag in een kom.
  • Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het tweede ei toevoegt.
  • Spuit het deeg op het bakblik in doppen van de gewenste grootte.
  • Bak de soezen op 220 graden, ongeveer 14 minuten.
  • De baktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de soezen.
  • Laat de soezen helemaal afkoelen voordat je ze gaat vullen.

Vulling

  • Maak een papje van de suiker, custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit.
  • Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de melk van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje.
  • Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe.
  • Plaats de pan weer op het vuur.
  • Laat de room even goed doorkoken.
  • Laat afkoelen.
  • Dek af met plasticfolie om vervorming te voorkomen.
  • Vul de soesjes.

Karamel

  • Breng het water met de suiker aan de kook en kook dit tot een goudbruine karamel.
  • Maak een torentje van de gevulde soesjes door ze met karamel aan elkaar te plakken.

chocoladesaus

  • Breng het water aan de kook met de suiker en het cacaopoeder.
  • Laat dit even doorkoken zodat de suiker zeker goed opgelost is.
  • Voeg dan de stukjes chocolade toe, tot je een mooie sausachtige substantie hebt.
  • Giet deze saus over de soezentorentjes.

Kookschuim

  • Klop het eiwit op met 25 gram suiker. Kook de rest van de suiker met het water tot 120 graden.
  • Giet dit suikerwater bij het opgeklopte eiwit en laat dit in de machine koud kloppen.
  • Werk de soezentorentjes af met toeven kookschuim en smullen maar!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.