E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Rockin’ around the Christmas tree

Michiel

Recept van
Michiel

Taart
Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 1000 gram amandelmeel
  • 1000 gram poedersuiker
  • 300 gram patentbloem
  • 16 eieren
  • 10 gram rozemarijn
  • groene kleurstof

Koek

  • 400 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 100 gram honing
  • 4 eidooiers
  • 600 gram patentbloem
  • 200 gram melk chocolade

Cremeux

  • 1 citroen
  • 2 sinaasappels
  • 125 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 60 gram boter
  • 2 gram kaneel (gemalen)

Botercrème

  • 25 gram maïzena
  • 280 gram melk
  • 4 eidooiers
  • 200 gram room
  • 180 gram kristalsuiker
  • 20 gram espresso (vers gezet)
  • 1 vanillepeul
  • 250 gram zachte boter

Marsepein

  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram poedersuiker
  • 60 gram eiwit
  • gele kleurstof
  • rode kleurstof

Samenstellen

  • 100 gram hazelnoten
  • 150 gram frambozen
  • 15 stuks Kaapse bes
  • 100 gram poedersuiker
  • 5 blaadjes bladgoud

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190˚C.
  • Vet twee platte bakblikken in.
  • Knip driehoeken uit karton om te gebruiken als sjabloon.

Cake

  • Meng amandelmeel, poedersuiker, bloem en eieren tot een glad beslag.
  • Meng de groene kleurstof erdoor.
  • Voeg wat rozemarijn toe voor de kerstbomen smaak. Let op dat u niet te veel toevoegt, anders overheerst het.
  • Verdeel het beslag over de bakblikken en bak in ca 30 minuten af.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180˚C.

Koek

  • Meng boter met poedersuiker en zout.
  • Werk de honing en eidooiers erdoor.
  • Kneed als laatste de gezeefde bloem erbij. Kneed niet te lang anders wordt het deeg te stug.
  • Laat rusten in de koeling.
  • Rol het deeg uit en gebruik kartonnen driehoeken om de sterren uit te snijden.
  • Bak in circa 10 minuten knapperig.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie en kwast deze op de koekjes.

Cremeux

  • Pers het sap van de citroen en sinaasappel.
  • Weeg 80g sap af en meng door de kristalsuiker.
  • Zeef de eidooiers en voeg toe aan het suikermengsel.
  • Doe in een pannetje en verwarm tot een dikke massa ontstaat.
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter en kaneel door de cremeux.
  • Laat afkoelen.

Botercrème

  • Klop maïzena, een beetje melk en eidooiers tot een papje.
  • Doe room, melk, 100 gram suiker, koffie en het merg van de vanille in een pannetje en breng aan de kook.
  • Schenk een beetje van het hete roommengsel bij het maïzenapapje, roer goed door en giet terug in de pan.
  • Blijf goed roeren totdat de banketroom indikt.
  • Laat afkoelen in de koelkast.
  • Klop boter met overige suiker romig.
  • Voeg vervolgens de afgekoelde banketroom toe en klop tot een egale botercrème.

Marsepein

  • Maal amandelen en suiker in een keukenmachine.
  • Voeg al malend beetje bij beetje het eiwit toe.
  • Maal tot een gladde massa, maar houd het stevig.
  • Verdeel de marsepein in tweeën. Kleur 1 deel geel en het andere deel rood.
  • Gebruik de gele marsepein om een piek te maken en linten voor de cadeautjes.
  • Maak met de rode marsepein kleine cadeautjes voor de decoratie.

Samenstellen

  • Bouw de kerstboom op de volgende manier op:
  • Een laag koek.
  • Een laag botercrème.
  • Een laag cake.
  • Een laag cremeux.
  • Een laag cake.
  • Herhaal tot alle cake en koek opgestapeld is.
  • Zet de piek bovenop.
  • Decoreer de boom met bessen, frambozen, de marsepeine cadeautjes, hazelnoten, botercrème en bladgoud.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.