E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De koningin van de koek

Krijg jij ook altijd trek tijdens een potje schaken? Wij hebben de oplossing met dit eetbare schaakspel! Iedere keer als je een schaakstuk slaat heb je weer iets om op te eten.

Amel

Recept van
Amel

Koekjes
Moeilijk
(10) reviews

Ingrediënten

Beslag

  • 700 gram patent bloem
  • 200 gram honing 
  • 60 gram keukenstroop 
  • 130 gram basterdsuiker 
  • 200 gram boter 
  • 4 theelepel kaneelpoeder 
  • 1 theelepel gemberpoeder 
  • 0,5 theelepel witte peper 
  • Kardemom naar smaak 
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder

Decoratie schaakstukken

  • Goudspray
  • Zilverspray

Royal icing

  • 2 eiwitten
  • 430 gram poedersuiker
  • Zwarte kleurstof

Karamel

  • 200 gram suiker
  • 5 gram water

Bereidingswijze

Schaakspel van koek

Schaakspel van koek - AmelDe hapjes verzorgen zichzelf bij dit schaakspel. Met deze koekjes met honing en stroop is het moeilijk om een spelletje af te maken.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Siliconenvorm

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schaakbord en -stukken

  • Smelt de honing samen met de keukenstroop en de boter.
  • Meng de bloem en de specerijen door elkaar en voeg het ei aan de bloem toe.
  • Voeg de bloemmix toe aan de gesmolten boter en meng totdat je een deeg krijgt.
  • Zet de deeg voor minimaal een half uur in de koeling.
  • Snijd 4 paarden, 4 torens, 4 lopers, 2 koninginnen, 2 koningen en 16 pionnen uit het deeg.
  • Snijd 2 stukken met een lengte van 13, breedte van 15 en een hoogte van 4 centimeter uit het deeg.
  • Snijd 32 rondjes uit het deeg voor de voetstukken
  • Snijd 2 stukken van met een lengte van 24 breedte van 2 en een hoogte van 4 centimeter uit het deeg voor de zijkanten van de doos.
  • Snijd 2 stukken van 11,5 bij 2 centimeter voor de zijkanten van de doos.
  • Leg het deeg voor 10 minuten in de vriezer voor het bakken.
  • Bak de stukken af in 10 minuten in de voorverwarmde en laat het goed afkoelen voor de opbouw van het schaakspel.

Karamel

  • Doe de suiker en het water in een pan en laat het koken tot 150 graden.
  • Plak de schaakstukken met de gemaakte karamel op de rondjes (voetstukken).

Royal icing

  • Doe allebei de eiwitten in een losse kom.
  • Voeg bij het ene eiwit 250 gram poedersuiker toe en meng goed door tot een stevige icing.
  • Voeg bij het tweede eiwit 180 gram poedersuiker toe en meng wederom goed door voor een iets soepelere icing.
  • Deel de soepele icing in tweeën en kleur één deel zwart voor de zwarte vlakken van het schaakbord.
  • Laat het andere deel van de soepele icing wit voor de witte vlakken.

Opbouw van het schaakspel

  • Trek lijntjes met behulp van een mes op de 2 grote stukken koek.
  • Spuit de lijntjes met de stevige royal icing .
  • Vul de vierkanten, om en om met zwart en wit, met de soepelere royal icing en laat het drogen.
  • Plak de zijstukken aan elkaar om een doos te maken.
  • Bespuit de helft van de schaakstukken met goud glitter en de ander helft met zilver glitter.
  • Zet de schaakstukken in de juiste volgorde op het bord.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.