E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sinterklaas speculaaspoppen en borstplaat van Robèrt

Klassieke Sinterklaas lekkernijen: borstplaat en speculaas. Met deze recepten van Robèrt maak je de lekkerste versies voor een heerlijk avondje. 

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Borstplaat

  • 185 gram gezoete slagroom
  • 30 gram water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 150 gram basterdsuiker
  • Half vanillestokje
  • 150 gram poedersuiker

Speculaasdeeg

  • 320 gram bloem T55
  • 160 gram koude boter
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 32 gram volle melk
  • 14 gram speculaaskruiden
  • 3 gram zout
  • 24 gram ei
  • 8 gram koolzuur
  • 120 gram zeer fijn amandelschaafsel

Garnering

  • Bakje met amandelschaafsel 
  • Handjevol hele amandelen 
  • 1 ei

Bereidingswijze

Borstplaat wordt gemaakt door slagroom en suiker te verhitten. Als je het goed maakt smelt de borstplaat op je tong. Volgens Robèrt is het belangrijk dat je snel en netjes werkt bij het maken van borstplaat, anders wordt de structuur korrelig in plaats van zacht en romig.

Wist je dat borstplaat van oorsprong helemaal niet bedoeld was als snoepgoed? Vroeger was het een medicijn tegen hoesten. Het eten van borstplaat zou je longen beschermen, je borst dus. Daar komt de naam ook vandaan.

Om speculaaspoppen te maken heb je een houten vorm nodig. Belangrijk bij een houten vorm is dat je deze goed moet bebloemen.

Recept borstplaat

Bakbenodigdheden

  • Borstplaat mat/rondjesmat
  • Garde
  • Bakpapier
  • Doseertrechter
  • Bakje met water en een kwastje
  • (Suiker)thermometer

Bereiding borstplaat

  • Maak de werkbank goed schoon.
  • Maak een vel bakpapier nat en leg het neer.
  • Maak ook de borstplaatmat nat en leg op het bakpapier.
  • Breng alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, aan de kook tot ongeveer 119 graden.
  • Let op: houd de randen van de pan schoon en schep eventueel schuim met een lepel weg.
  • Haal de pan van het vuur en meng de poedersuiker erdoor met een garde. De massa moet voldoende getableerd zijn. Tableren betekent het roeren van gekookte suiker tot deze wit is geworden, dan is er voldoende kristalisatie opgewekt.
  • Zorg dat de trechter niet te koud is, zet dus eventueel even in de oven. Vul de trechter met de massa en giet in de rondjes van de mat; er moet een lichte bolling op komen.
  • Laat uitharden en verwijder het matje.

Recept Sinterklaas speculaaspoppen

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Sinterklaas speculaasmal
  • Groot mes
  • Bakplaat

Bereiding speculaasdeeg

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Draai boter zacht en voeg suiker, speculaaskruiden en zout toe. 
  • Voeg daarna ei en melk toe, en vervolgens bloem en koolzuur.
  • Voeg, zodra het deeg bijna samenhangend is, het fijne amandelschaafsel toe en laat doordraaien tot het deeg niet meer breekt bij het buigen.
  • Leg het deeg in de koelkast.
  • Bestuif de houten Sinterklaasvorm met bloem en klop overtollig bloem af.
  • Kneed het deeg opnieuw zodat het soepel wordt.
  • Maak een rol van het deeg en druk deze stevig in de vorm.
  • Snijd het overtollige deeg vlak af met een scherp mes.

Garnering

  • Maak het amandelschaafsel fijn met je handen.
  • Boter de bakplaat in, strooi er het schaafsel over en klop het teveel eraf.
  • Tik de speculaas uit de vorm op de bakplaat met amandelschaafsel.
  • Herhaal dit nog een keer zodat je 2 Sinterklazen hebt. Je houdt deeg over.
  • Klop een eitje los, schep de hele amandelen erdoor en versier hiermee de Sinterklazen.
  • Bak de speculaas Sinterklazen in ongeveer 22 minuten af.

Meer recepten van Robèrt?

Bekijk ze hier allemaal

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.