E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sjoeltje van eigen deeg

Bakkers klaar? Sjoelen maar! Deze kleine versie van een sjoelbak is gemaakt van gemberkoek en nougat.

Ben

Recept van
Ben

Koekjes
Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Gemberkoek

  • 525 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 255 gram bruine basterdsuiker
  • 1 gram zout
  • 1,5 gram speculaaskruiden
  • 150 gram boter in blokjes
  • 100 gram honing
  • 30 gram schenkstroop
  • 1,5 ei

Nougatine

  • 150 gram suiker
  • 50 gram glucosestroop
  • 100 gram sesamzaad
  • 10 gram boter

Zetdeeg

  • 75 gram boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 20 gram ei
  • 135 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 0,25 theelepel speculaaskruiden

Royal icing voor afwerking

  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • Citroensap
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze

Sjoelbak van gemberkoekjes en nougat

Een echt familiespel voor op feestjes. Sjoelen! Deze sjoelbak is zonde om op te eten, maar is toch echt gemaakt van gemberkoek, samen met nougat en een afwerking van royal icing.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Grote bakplaat
  • Kleine(re) bakplaat
  • Pizzaroller
  • Liniaal
  • Ronde stekers
  • Flosdraad
  • Schuurpapier

Voorbereidingen voor de sjoelbak

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gemberkoek

  • Doe bloem, suiker, het bakpoeder, zout en de kruiden in een foodprocessor en mix tot het gemengd is.
  • Voeg honing, stroop en het ei toe en mix tot het gemengd is.
  • Kneed dit tot een samenhangend deeg, verpak het in vershoudfolie en leg het in de koeling.
  • Verdeel het deeg in tweeën, rol uit tot een dikte van 3 millimeter en leg het opnieuw in de koeling.
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  • Leg het deeg op de bakplaat en leg hier opnieuw een vel bakpapier overheen.
  • Plaats de kleinere bakplaat erbovenop om ervoor te zorgen dat het deeg gelijkmatig blijft en niet te veel rijst.
  • Bak het deeg in 12 minuten af.
  • Haal het uit de oven en snijd de vormen voor de sjoelbak uit.
  • Bak de koek verder af in ongeveer 12-14 minuten.
  • Gebruik schuurpapier om de randen recht te schuren voor het geplakt wordt.

Nougatine

  • Rooster de sesamzaden ongeveer 6 minuten op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Smelt de suiker en de glucosestroop in een koekenpan en bak dit tot 165 graden of tot het een mooie amberkleur heeft. 
  • Roer goed door zodat het evenredig smelt.
  • Meng de sesamzaden en boter met de karamel en strooi dit mengsel uit over een nieuw vel bakpapier.
  • Leg er een tweede vel bakpapier overheen en rol dit dun uit.
  • Rol een rechthoek uit voor de onderkant van de sjoelbak.
  • Steek cirkels uit om onderop de sjoelstenen te zetten.

Zetdeeg

  • Meng de suiker, boter en het ei.
  • Voeg de bloem en het bakpoeder toe en draai tot een mooi deeg.
  • Het deeg is goed als je er een pil van kunt maken en het buigt zonder dat het scheurt.
  • Rol het deeg uit tot een dunne rol met een dikte van 2 centimeter.
  • Snijd de koekjes uit met behulp van een flosdraad.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in 18-20 minuten goudbruin.

Royal icing

  • Doe het eiwit in een kom en klop het op tot het schuimt.
  • Voeg de poedersuiker in delen toe en mix op gemiddelde snelheid tot het geheel glanst en kleine pieken vormt.
  • Doe de royal icing in een spuitzak met een klein spuitmondje van ongeveer 2 millimeter.
  • Leg apart tot de samenstelling.

Opbouw van de sjoelbak

  • Leg de nougatineplaat op de grote onderkant van gemberkoek.
  • Zet de sjoelbak in elkaar met royal icing.
  • Plak ronde nougatines op de ronde zetdeegkoekjes met royal icing.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.