Terug

Spritsen, rondo’s en Oud Hollandse Oubliewafels met slagroom

Jolanda

Recept van
Jolanda

Makkelijk
(1) reviews

Ingrediënten

De rondo’s

  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 320 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 8 garneer amandelen
  • 1 eidooier
  • ronde steker van 7 cm doorsnee
  • ronde steker van 10 cm doorsnee

De spritsen

  • 375 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 15 gram vanillesuiker
  • 500 gram patentbloem

De oubliewafels met slagroom

  • 75 gram boter
  • mespuntje zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 250 gram gezeefde bloem
  • 0.5 liter slagroom

Bereidingswijze

De rondo’s

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een cupcakevorm in met boter.
  • Meng basterdsuiker met boter, bloem, bakpoeder en zout tot een deeg.
  • Laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kneed het ei door het amandelspijs en voeg eventueel wat water toe tot het een gladde massa wordt.
  • Rol het deeg uit tot 4 millimeter dikte en steek er 8 cirkels van 10 centimeter doorsnee en 8 cirkels van 7 centimeter doorsnee uit. Bekleed de cupcakevorm met de grote deegcirkels.
  • Verdeel de amandelspijs over de deegbakjes.
  • Vouw het deeg van de bakjes naar binnen en dek af met de kleine deegcirkels.
  • Bestrijk met de losgeklopte eidooier.
  • Leg op elke rondo een amandel en bestrijk nogmaals met eidooier.
  • Bak de rondo’s in de oven in circa 25 minuten gaar.

De spritsen

  • Verwarm de over voor op 175°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Roer de boter met het ei romig.
  • Voeg de basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker toe en roer goed door.
  • Voeg de bloem toe en meng het tot een glad deeg.
  • Doe het deeg in een spuitzak met kartelmond en spuit mooie spritsbanen op het bakpapier.
  • Bak de repen in 15-20 minuten gaar en snijd ze direct tot koekjes.
  • Laat afkoelen op een rooster.

De oubliewafels met slagroom

  • Roer boter, zout, vanillesuiker en suiker tot een lichtgekleurde romige massa.
  • Klop de eieren er een voor een door en voeg daarna beetje bij beetje bloem al kloppend toe.
  • Laat het deeg in de koeling circa 1 uur opstijven.
  • Verwarm het oublieijzer flink voor en beboter het ijzer voordat u de eerste wafel gaat bakken. Daarna hoeft u geen boter meer toe te voegen.
  • Vorm bolletjes met een doorsnede van 2 centimeter van het koude deeg.
  • Leg een deegbolletje in het midden van het hete ijzer, sluit dit en bak de oublie aan weerskanten goudbruin (in ca 1,5 minuut).
  • Neem de oublie uit het ijzer en rol deze direct om de steel van een houten lepel en schuif hem er vervolgens weer van af.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met een beetje suiker naar smaak stijf en vul hiermee de afgekoelde oblies.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.