E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sungka

Sungka is een traditioneel spel van de Filipijnen. En met deze versie van Sungka proef je ook de smaken van de Filipijnen!

Geraldine

Recept van
Geraldine

Koekjes
Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Koekdeeg

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram lichte glucosesiroop
  • 140 gram roomboter
  • 500 gram Zeeuwse bloem
  • 5 gram zout
  • 10 gram serehpoeder
  • Citroenrasp van 1 citroen 
  • 100 gram gesuikerde pilinoten

Macapuno-snoepjes

  • 35 gram maizena
  • 60 gram water 
  • 200 milliliter gecondenseerde melk
  • 170 gram macapuno (uitgelekt en gespoeld)
  • 50 gram kokossnippers 
  • Bakspray

Royal icing

  • Eiwit van 1 groot ei
  • 100 gram poedersuiker
  • Snufje zout
  • Sap van 1 limoen
  • Kleurstoffen

Bereidingswijze

Sungka van koek en Macapuno-snoepjes

Het doel van Sungka is de steentjes van je tegenstander te veroveren. Dit wordt ook wel het ‘eten’ van de steentjes genoemd. Met Macapuno-snoepjes als steentjes weten we daar natuurlijk wel raad mee!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Ronde koekstekers
  • Bol-bakvormen met 6 bollen met een diameter van 5 centimeter
  • Wok of grote pan

Voorbereiding voor Sungka

  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.

Koekdeeg

  • Rooster de pecannoten voor 5 minuten en zet de oven naar 180 graden hetelucht.
  • Pulseer de pilinoten tot kleine grove stukjes in de foodprocessor en doe hetzelfde met de geroosterde pecannoten.
  • Doe van het eigeel, lichtbruine basterdsuiker, de roomboter, Zeeuwse bloem, het zout en het serehpoeder de helft in een kom.
  • Gebruik een foodprocessor om de ingrediënten door elkaar te pulseren. 
  • Doe de mix in een kom, voeg de eidooiers en gehakte pilinoten toe en mix tot een geheel.
  • Herhaal dit proces voor de andere helft van de ingrediënten en voeg aan dit deel de pecannoten toe.
  • Laat beide degen 20 minuten rusten.
  • Haal het koekdeeg uit de koelkast, rol het deeg uit tot het minstens 30 bij 26 centimeter is en een dikte heeft van 3 millimeter.
  • Gebruik de twee bol-bakvormen om de koeken te vormen tot een sungkabord.
  • Bak de koeken af in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Macapuno-snoepjes

  • Zet de vormen klaar voor de sungka.
  • Maak een papje van de maizena en het water en zet opzij. 
  • Doe de gecondenseerde melk in de wok en laat op middelhoog vuur langzaam koken.
  • Spoel de macapuno af en snijd er een paar keer doorheen om lange slierten te voorkomen.
  • Voeg de macapuno toe aan de pan en laat al roerend circa 5 minuten koken.
  • Schenk het maizena-papje in de pan en blijf roeren en koken totdat het geheel niet meer op de bodem blijft plakken. 
  • Zet opzij in een ingevette schaal om af te koelen. 
  • Rol de macapuno-snoepjes in kleine schelpachtige vormen en rol ze in de kokossnippers om het af te maken.

Opbouw van sungka

  • Schilder bloemen op het sungka-bord en verdeel de snoepjes over het spel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.