E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zoet als honing, toch?

Ellen heeft het thema honing gepakt voor haar binnenstebuiten taart. Aan de buitenkant is de taart bekleed met een honingraatpatroon, maar zodra je hem doorsnijdt zie je de strepen van de bij aan de binnenkant. Haar biscuit is van chocolade en gember en ze maakt het geheel natuurlijk compleet met honeycomb, die als mooie schotsen bovenop de taart staan.

Ellen

Recept van
Ellen

Taart
Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Joconde chocolade biscuit

  • 10 eieren
  • 250 gram poedersuiker
  • 250 gram amandelmeel
  • 50 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 30 gram cacao
  • 8 eiwitten
  • 4 gram zout

Honeycomb

  • 40 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 60 gram honing
  • 0.5 theelepel baking soda

Gembercake

  • 160 gram honing
  • 140 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 230 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 4 gram gemberpoeder
  • 1 gram zout
  • 2 eieren

Mascarpone vulling

  • 750 gram mascarpone
  • 120 milliliter honing
  • 3 stuks stemgember
  • 300 milliliter slagroom (koud)
  • gele kleurstof

Creme duchesse

  • 6 eidooiers
  • 210 gram suiker
  • 72 gram water
  • 300 gram roomboter op kamertemperatuur

Bekleden

  • 350 gram gele fondant
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Zeef
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaten
  • Taartrooster
  • Theedoek 2x
  • Taartpan van ø 20 centimeter
  • Garde
  • Bakpapier
  • Spuitzakken
  • Ronde spuitmond ø 12 millimeter
  • Paletmes
  • Deegkrabber
  • Vershoudfolie
  • Hexagon uitsteker

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 240 graden boven- en onderwarmte.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. (2x)
  • Leg een bakpapier op een taartrooster
  • Vet een taartpan van 20 centimeter in met boter en bestuif met bloem.

Joconde chocolade biscuit

  • In verband met de hoeveelheid is het handig om dit beslag in 2 delen te maken.
  • Klop de eieren met de poedersuiker en het amandelmeel op, tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop in een andere kom de eiwitten met het zout tot stijve pieken.
  • Spatel de gezeefde bloem en cacao door de eieren.
  • Voeg de gesmolten boter toe en spatel erdoor.
  • Spatel daarna de eiwitten door het eimengsel.
  • Zet de oven terug naar 220 graden.
  • Stort het beslag op de bakplaat en bak het in 8 minuten gaar.
  • Keer de biscuit meteen uit de oven om op het rooster.
  • Laat 5 minuten afkoelen.
  • Bestrooi de biscuits met poedersuiker en rol ze op met een schone theedoek.

Honeycomb

  • Doe het water met de suiker en de honing in een hoge pan en zet deze op het vuur.
  • Breng alles aan de kook en laat het koken tot het goudbruin wordt (ongeveer 2 – 4 minuten).
  • Haal de pan van het vuur en voeg de baking soda toe.
  • Roer met een garde door. Het mengsel komt omhoog en gaat bubbelen.
  • Zodra de baking soda en de suiker goed gemengd zijn kun je stoppen met roeren.
  • Giet het hete mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat het afkoelen op kamertemperatuur.

Gembercake

  • Verwarm de oven op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Verwarm de honing, roomboter en donkerbruine basterdsuiker op laag vuur tot een mooie, gladde massa.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng de bloem, bakpoeder, baksoda, gemberpoeder en zout in een grote kom.
  • Voeg hier het boter-suikermengsel aan toe.
  • Klop de eieren los en voeg deze ook toe.
  • Meng goed door elkaar met een garde.
  • Zet de oven terug naar 160 graden.
  • Doe het cakebeslag in de bakvorm en bak het in ongeveer 35 – 40 minuten gaar.
  • Laat de cake even afkoelen in de bakvorm en vervolgens verder op een rooster.

Mascarpone vulling

  • Snijd de stemgember fijn.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Roer de koude mascarpone met de honing, stemgember en gembersiroop met een vork los tot een gladde massa.
  • Voeg de slagroom toe aan het mascarpone mengsel tot de gewenste dikte.
  • Kleur de vulling met gele kleurstof.
  • Zet in de koelkast tot gebruik.

Opbouw

  • Snijd 6 repen van 8 centimeter breed uit de biscuitplakken.
  • Verkruimel ongeveer ¾e deel van de honeycomb in kleine stukjes.
  • Bestrijk de repen op een snijplank met mascarpone vulling en bestrooi met de verkruimelde honeycomb .
  • Rol de repen op tot 1 grote cakerol.
  • Verpak de gerolde cake in vershoudfolie en zet ze op een bord in de koelkast om op te stijven.

Creme duchesse

  • Klop de eidooiers luchtig tot ze wat lichter worden.
  • Kook de suiker en water in een steelpan tot een suikersiroop.
  • Zodra de suikersiroop 115 graden is, zet je de mixer op een lage stand en giet je de siroop bij de eidooiers. Je hebt nu een pate à bombe gemaakt.
  • Klop de boter wit en luchtig met de vlinderhaak.
  • Voeg de pate à bombe toe aan de boter in minimaal 5 stappen.
  • Klop nog even door.
  • Doe in een spuitzak met spuitmondje en leg weg tot gebruik.

Opbouw

  • Snijd de gembercake in 2 lagen.
  • Bestrijk de onderste laag gember cake met mascarpone.
  • Bestrooi ruim met gekruimelde honeycomb.
  • Zet de cakerol er bovenop.
  • Smeer ook daar weer een laag mascarpone en gekruimelde honeycomb op.
  • Leg de bovenste laag gembercake erop.
  • Snijd de gembercakes verder bij waar nodig (als de rol kleiner is uitgevallen).
  • Strijk een dun laagje mascarponeroom op de bovenkant en buitenkant van de taart.
  • Zet in de koelkast om op te laten stijven.
  • Strijk de volledige taart goed dicht met crème duchesse.
  • Zet weer in de koelkast om op te laten stijven.

Bekleden

  • Kneed de fondant goed door en rol met behulp van de poedersuiker uit tot een dikte van 2-3 millimeter.
  • Steek met de hexagon uitsteker vormpjes uit de fondant zodat je genoeg hebt om de hele taart mee te bedekken.
  • Plak als eerste de onderste rand van de taart volledig vol met een rij hexagon vormpjes, zodat je weet hoeveel afstand je tussen de vormpjes moet hebben en goed uitkomt.
  • Plak daarna de rest van de vormpjes op de buitenkant van de taart.
  • Spuit aan de buitenrand van de taart ronde toeven creme duchesse.
  • Strooi daar wat kruimels honeycomb op.
  • Breek de rest van de honeycomb in grotere stukken en steek ze bovenop de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.