E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bon Macaron

Een fris en fruitige macarontaart! De taart is gevuld met een fruitige citroenbotercrème en een frisse saus van aardbeien en tijm. Heerlijk op een zomerse dag, maar ook de in de winter is deze taart onweerstaanbaar.

Susan

Recept van
Susan

Taart
Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Macarons

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram poedersuiker
  • Rode kleurstofpoeder
  • 150 gram eiwit
  • 55 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • Snufje zout

Italiaanse meringue

  • 230 gram kristalsuiker
  • 60 gram water
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 300 gram ongezouten roomboter

Lemon curd

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 80 gram kristalsuiker

Aardbeien-tijmsaus

  • 450 gram diepvries aardbeien
  • 2 eetlepel citroensap
  • 50 milliliter water
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 gelatineblaadjes

Biscuits

  • 5 eieren
  • Snuf zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram bloem

Nougatine

  • 100 gram blanke hazelnoten (zonder velletje)
  • 30 milliliter water
  • 90 gram kristalsuiker

Decoratie

  • 250 gram verse aardbeien 

Bereidingswijze

Bon macaron - macarontaartAlles ziet er anders uit, als de zon schijnt! Zo ook deze zomerse macarontaart, met de frisse smaak van aardbeien en citroen.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Pannenlikker
  • Spuitzakken
  • Zeef
  • Siliconen bakmat
  • Steelpan
  • Onderzetter
  • Azijn
  • Keukenpapier
  • Vershoudfolie
  • Maatbeker
  • Keukenweegschaal 
  • Snijplank
  • Rasp
  • Lepel
  • Citroenpers

Voorbereiding voor macarontaart

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Ontdooi de aardbeien.
  • Vet een springvorm met een diameter van 22 centimeter en een springvorm met een diameter van 15 centimeter in met bakspray en bekleed ze met bakpapier.
  • Week 2 gelatineblaadjes in een bakje met koud water.

Macarons

  • Zeef de amandelmeel, poedersuiker en de rode kleurstof boven een kom om een rode broyage te maken.
  • De helft van de eiwitten toe aan de broyage en meng dit goed door.
  • Verwarm de suiker met het water in een steelpan tot een temperatuur van 113 graden.
  • Klop dan de andere helft van de eiwitten op met een snufje zout.
  • Haal de steelpan van het vuur als de suikersiroop 118 graden is en giet dit bij de eiwitten. 
  • Blijf kloppen tot de meringue is afgekoeld.
  • Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het gekleurde amandelmengsel.
  • Roer dit goed door en voeg vervolgens het overige opgeklopte eiwit toe aan het mengsel. Meng dit door tot het mengsel slapper begint te worden.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Spuit kleine rondjes op een beklede bakplaat.
  • Klop op de onderkant van de bakplaat, zodat de luchtbellen verdwijnen.
  • Laat de macarons ongeveer 30 minuten drogen op kamertemperatuur.
  • Bak de macarons gaar in 18 minuten in de voorverwarmde oven.

Lemon curd

  • Verwarm de boter in een steelpan en voeg de citroenrasp toe.
  • Meng het ei, sap van 1 citroen en de suiker goed door elkaar.
  • Voeg het eimengsel toe aan de boter en blijf roeren tot het dikker wordt. Zorg ervoor dat de lemon curd niet gaat koken.
  • Zet de lemon curd in de koelkast tot de opbouw van de macarontaart.

Aardbeien-tijmsaus

  • Breng de ontdooide aardbeien, citroensap, water en suiker in een steelpan aan de kook.
  • Haal de tijmblaadjes van het stokje en voeg dit toe aan de saus.
  • Zet het vuur lager als de saus kookt, laat de saus 5 minuten pruttelen en roer regelmatig door.
  • Pureer de saus met een staafmixer, laat het iets afkoelen en voeg de gelatineblaadjes toe.
  • Zet de saus in de koelkast.

Italiaanse meringue

  • Klop de eiwitten met 30 gram suiker en een snufje zout stijf.
  • Verwarm de overgebleven suiker met het water in een steelpan tot 118 graden.
  • Giet de suikersiroop bij de stijve eiwitten en mix door tot de temperatuur van de Italiaanse meringue gedaald is.
  • Klop de boter in een andere kom los.
  • Voeg beetje bij beetje de losgeklopte boter toe aan de Italiaanse meringue om een botercrème te maken.
  • Deel de meringue botercrème door drieën.
  • Voeg 100 gram aardbeien-tijm saus aan één deel botercrème.
  • Roer 125 gram lemon curd door de overgebleven botercrème.
  • Zet de twee botercrèmes apart tot de opbouw van de macarontaart.

Biscuits

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Splits 5 eieren in twee aparte kommetjes.
  • Klop de eiwitten luchtig met een snufje zout.
  • Voeg tijdens het mixen 75 gram kristalsuiker toe aan de eiwitten.
  • Klop daarna de eiwitten stijf.
  • Meng de eidooiers, citroenrasp en de overgebleven suiker in een kom tot een luchtig geheel.
  • Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door het eigeel.
  • Voeg de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. 
  • Zeef de bloem boven de kom en spatel dit luchtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvormen en strijk het glad.
  • Bak de biscuits gaar in 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de biscuits uit de oven en zet ze in de vriezer.

Nougatine

  • Verdeel de hazelnoten over een beklede bakplaat en rooster ze in 8 tot 10 minuten.
  • Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook. Laat de suiker karamelliseren en roer niet in de steelpan. 
  • Voeg de warme hazelnoten toe aan de karamel en roer deze er doorheen.
  • Giet het warme mengsel op een siliconen matje en laat het afkoelen.
  • Breek de nougatine in stukken of hak ze met een keukenmachine fijn.

Opbouw van de macarontaart

  • Snijd de helft van de aardbeien doormidden, laat het kroontje aan de aardbei zitten.
  • Snijd de andere helft van de aardbeien in kleine stukjes.
  • Snijd beide biscuits doormidden.
  • Vul de grote biscuit met een rand citroenbotercrème, aardbeiencrème in het midden en kleine stukjes verse aardbei.
  • Vul de kleine biscuit met een rand citroenbotercrème, een laagje aardbeiensaus en kleine stukjes verse aardbei.
  • Stapel de taarten op elkaar.
  • Besmeer de taart met aardbeien-tijm botercrème en strijk dit glad met een spatel.
  • Verdeel de nougatine over de grote biscuit.
  • Decoreer de taart met toefje citroenbotercrème, macarons en de gehalveerde aardbeien met het kroontje er nog aan.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.