Terug

Zweven Van geluk – Appel Karamel Spiegeltaart

Karamel liefhebbers opgelet! Met deze taart zit je goed. Deze mooie glanzende spiegeltaart is gemaakt van Bretonse zandkoek, gekarameliseerde appels, karamel slagroom en een spiegelglazuur van karamel. Om je vingers bij op te eten, zo lekker.

Eric

Recept van
Eric

Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Bretonse zandkoek

  • 2 eidooiers
  • 80 gram kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • 130 gram meel
  • 4 gram bakpoeder
  • snufje zout

Romige karamel

  • 50 gram kristalsuiker
  • 125 gram melk
  • 1 eidooier
  • 5 gram maïzena
  • 0.6 gram gelatine
  • 70 gram boter
  • snufje zout

Fondant appels

  • 2 appels (Royal gala bijvoorbeeld)
  • 20 gram kristalsuiker
  • 20 gram roomboter

Karamel slagroom

  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram boter
  • snufje zout
  • 560 gram slagroom
  • 5 gram gelatine

Karamel spiegelglazuur

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram room
  • 10 gram gelatine
  • 1 citroen
  • 1 appel

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Garde
  • Thermometer
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • Vriezer
  • Staafmixer
  • Deegroller
  • Zeef
  • Taartring van ø 18 centimeter
  • Taartring van ø 16 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht.
  • Week de gelatine in koud water in aparte bakjes.
  • Zet de taartring van ø 16 centimeter op een vel huishoudfolie. Zorg dat de folie strak staat en zet op een stevige ondergrond. Herhaal voor de taartring van ø 18 centimeter.

Bretonse zandkoek

  • Klop de dooiers en suiker door elkaar.
  • Voeg de boter toe en roer het er met een rubberen spatel of een houten lepel door.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe. Meng opnieuw tot het deeg glad is.
  • Roll het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot ongeveer 1 centimeter dik.
  • Bak de koek in 20 – 25 minuten gaar.
  • Snijd hem direct uit de oven in een cirkel van 18 centimeter.
  • Bewaar de overige koekkruimels.

Romige karamel

  • Verwarm de melk.
  • Karameliseer de suiker en schenk beetje bij beetje de hete melk erbij.
  • Klop de dooiers en maizena bij elkaar.
  • Giet de karamel erover, meng en giet terug in de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de uitgelekte gelatine toe.
  • Als de room op 50 graden is, voeg je de in stukjes gesneden boter en het zout toe en meng je het geheel met een staafmixer.
  • Schenk je karamel in de taartring van ø 16 centimeter met folie.
  • Bewaar de karamel in de vriezer.

Fondant appels

  • Was, schil en snijd de appels in kleine blokjes van ongeveer 1,5 centimeter.
  • Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de appels en de suiker toe en meng.
  • Laat je appels 15 minuten koken onder af en toe roeren.
  • Haal ze van het vuur en laat ze afkoelen.
  • Giet de appels over de romige karamel en strijk ze glad.
  • Verpak in folie.

Karamel slagroom

  • Verwarm 60 gram slagroom.
  • Karameliseer de suiker, terwijl je de hete room er beetje bij beetje al roerend bij giet.
  • Voeg de zout en de boter toe en mix tot de boter volledig is opgenomen.
  • Giet door een vergiet in een kom om de karamelstukjes te filteren.
  • Voeg de uitgelekte gelatine toe en meng door tot een egale karamel.
  • Bewaar in de koelkast.
  • Klop de overige 500 gram slagroom op.
  • Controleer de temperatuur van de karamel, deze mag niet hoger zijn dan 30 graden.
  • Giet de karamel in een grote kom, voeg een derde van de slagroom toe en meng langzaam met een garde.
  • Blijf voorzichtig mengen en voeg de rest van de room toe.
  • Giet de helft van de karamel slagroom in de taartring van ø 18 centimeter.
  • Haal de karamel/appellaag uit de vriezer en plaats het op de slagroom door er lichtjes op te drukken.
  • Giet de rest van de karamel slagroom erop en zorg ervoor dat je de gaatjes opvult die tussen de appelstukjes kunnen zitten.
  • Maak de Bretonse zandkoek grofweg glad en leg hem voorzichtig met de gladde kant naar boven op de karamel slagroom.
  • Druk zachtjes, totdat de slagroom naar de randen stijgt.
  • Maak glad en zet in de vriezer.

Karamel spiegelglazuur

  • Verhit de room.
  • Karameliseer de suiker.
  • Meng al roerend de karamel met de hete room.
  • Laat de gelatine uitlekken en voeg toe aan de karamel. Roer door.
  • Koel de glazuur terug naar 27 graden.
  • Meng dan met de staafmixer om het te homogeniseren en gebruik het onmiddellijk op de taart.
  • Haal de bevroren taart uit de vorm en plaats hem op een rooster met daaronder een opvangbak.
  • Giet de glazuur over de taart.
  • Maak de hoeken van de taart lichtjes rond met je vinger.
  • Drenk de appelsticks in citroensap.
  • Decoreer de taart met brokjes van de Bretonse zandkoek en appelsticks.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.