E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

5 tips om minder eten weg te gooien

Heb je te veel ingekocht, iets verkeerd bewaard of is iets niet lekker? Weggooien is zonde! Wij hebben een paar simpele tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Tips tegen Voedselverspilling

Nederlanders gooien ruim 33 kilo eten per jaar weg. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel verdwijnen regelmatig in de prullenbak. Harstikke zonde, niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Wij hebben een aantal handige tips om voedselverspilling tegen te gaan, voor je op een rijtje gezet!

Houdbaarheidsdatum

Op alle verpakte voedselproducten staat een houdbaarheidsdatum. Dit is verplicht en vaak wordt dit gezien als richtlijn voor wanneer iets weggegooid moet worden. Maar het is belangrijk om te kijken welke houdbaarheidsdatum er op het product staat: ten minste houdbaar tot (THT) of te gebruiken tot (TGT).

‘Ten minste houdbaar tot’ staat vaak op producten die niet zo snel bederven, zoals chips, koekjes en frisdrank. Deze producten kan je ook na de houdbaarheidsdatum eten, zonder last te krijgen van je buik. ‘Te gebruiken tot’ staat vaak op producten die wel snel bederven, zoals vlees, vis en versbereide maaltijden. Deze producten kan je na de houdbaarheidsdatum niet meer eten en beter direct na het verstrijken van de datum weggooien.

Invriezen

Eten blijft maanden houdbaar in de vriezer en het goede nieuws is: bijna al het eten is in te vriezen! Hoewel de smaak en textuur kunnen veranderen, is het product nog veilig om te eten. De ideale temperatuur voor het invriezen van eten is -18 graden Celsius. Eten kan ongeveer 3 maanden bewaard worden zonder kwaliteitsverlies. Er zijn wel een paar uitzonderingen: brood en gebak zijn ongeveer één maand houdbaar, terwijl rauw rundvlees en magere vis tot zes maanden goed blijven in de vriezer. Groenten en fruit die geblancheerd zijn, kan je zelfs tot een jaar lang bewaren. Benieuwd welke producten je kan invriezen? Dat lees je hier.

Drogen

focaccia

Een focaccia met Italiaanse kruiden, een quiche met pompoen of een naked cake met kruiden. Bakken met verse kruiden is heerlijk, maar vaak houd je veel kruiden over. Deze kan je niet zo lang bewaren, tenzij je ze droogt. Het drogen kan je doen op verschillende manieren. In de oven, in de magnetron of je kan de kruiden aan de lucht laten drogen. Verwijden de eventuele steeltjes en oneetbare delen van de kruiden, verkruimel de kruiden, doe ze in een luchtdichte pot en bewaar ze op een donkere plek. Welke manier van drogen je ook kiest, je kan langer genieten van je verse kruiden.

Lees meer op MAXVandaag.

Bakken tegen voedselverspilling

Bananenbrood bakken tegen voedselverspilling

Naast invriezen en drogen is bakken óók een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Liggen er nog een aantal oude, overrijpe bananen op je fruitschaal? Maak dan een bananenbrood! Overrijpe bananen zijn niet alleen makkelijk te prakken, ze geven ook nog eens een zoete smaak aan het brood. Liggen er toevallig ook nog oude appels op de fruitschaal én heb je oud brood in huis? Maak dan een heerlijke broodpudding.

Bananenbrood

Broodpudding

Uitdelen tegen voedselverspilling

Het kan altijd gebeuren. Je baksel is helemaal gelukt, je bent er super trots op, maar na de eerste hap kom je erachter dat het toch niet helemaal jouw smaak is. Balen natuurlijk, maar geen ramp! Misschien kun je er nog iemand anders blij mee maken. Doe je baksel in een luchtdichtbakje, stuur in een appje in de buurtapp of bel aan bij de buren en wie weet kun je er iemand anders heel blij mee maken. Toch weer een baksel gered van de prullenbak!

Slim boodschappen doen is een andere manier om voedselverspilling tegen te gaan. Hoe je dat doet, lees je hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.