E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Au bain-marie smelten: hoe werkt het ook alweer?

Au bain-marie smelten van chocolade of andere ingrediënten heeft heel veel voordelen, onder andere dat je ingrediënten niet verbranden.

HHB au bain-marie

Au bain-marie. Een handige manier om je chocolade te smelten, om daarna te gebruiken in een cakebeslag of als decoratie over je tulband. Hoe doe je dat? En wat is het verschil met chocolade temperen? We vertellen je het hier.

Wat is de betekenis van au bain-marie?

Au bain-marie (letterlijk vertaald ‘in het bad van Marie’) is een kooktechniek om beslag warm te houden of om ingrediënten, zoals chocolade, gelatine of boter, te smelten zonder het risico op aanbranden. Er zijn 2 verschillende manieren om au bain-marie te smelten: op het vuur of in de oven. Let op: zorg dat er nooit iets van het water bij de chocolade komt. Dan kun je het niet meer gebruiken.

Op het vuur:

Zet een pan met een laag water op het vuur. Plaats op de pan een kom die de bovenkant afsluit waardoor de stoom niet ontsnapt. De onderkant van de kom mag het water niet raken. Leg het ingrediënt in de kom en laat het langzaam opwarmen door de stoom.

In de oven:

Zet de au bain-marieschaal in de voorverwarmde oven en plaats de gevulde bakvorm erin. Vul de au bain-marieschaal met kokend heet water tot ongeveer halverwege de bakvorm.

Waarom au bain-marie smelten?

Au bain-marie smelten heeft verschillende voordelen. Het zorgt er ten eerste voor dat je ingrediënt geleidelijk verwarmd wordt. En doordat water kookt bij 100 graden, kan het nooit warmer worden dan die temperatuur. Tot slot verbrandt je ingrediënt ook niet op deze manier.

Au bain-marie smelten of tempereren?

Een andere manier om met chocolade te werken is door het te tempereren. En eigenlijk is dat gewoon een vervolg van chocolade au bain-marie smelten. Als je chocolade smelt om er bijvoorbeeld mooie chocolade decoraties van te maken, is het belangrijk dat je hem op temperatuur brengt. Tempereren noemen ze dat met een chique woord.  Het is een kwestie van smelten, terugkoelen en weer op temperatuur brengen.

Chocolade tempereren met Robèrt

Chocolade decoraties maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.