
In de tent is het ieder jaar weer raak. Er moet worden gebakken terwijl het buiten bloedheet is. En in de tent is het dan nog 10 graden warmer! Wil je thuis ook bakken? Of moet je bakken, bijvoorbeeld vanwege een verjaardag? Dan is dat tijdens de hitte een uitdaging. Dit is jouw overlevingsgids, zodat je toch een lekker baksel kunt maken.
1. Bak ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat
Vroeg in de ochtend is het nog lekker koel en ’s avonds laat is het alweer afgekoeld. Zet alle ramen en deuren open en bakken maar!
2. Kies een baksel dat niet te lang in de oven hoeft
Als je oven niet zo lang aan hoeft, wordt het ook niet zo warm binnen en blijf je zelf dus ook koel. Koekjes zijn hier het perfecte voorbeeld van, omdat ze vaak maar 8-10 minuten in de oven hoeven. Maak bijvoorbeeld één van deze koekjes.
3. Bak in delen
Bak slimmer, niet harder. Bak in de avond de taart en de volgende ochtend de vulling en of topping. Zo voorkom je dat je oververhit raakt (letterlijk en figuurlijk).
4. Vermijd baksels waar ijskoude boter voor nodig is
Met een quiche of bladerdeeg is het heel belangrijk dat je boter ijskoud is. Voor een aantal koekjesrecepten is dit ook belangrijk, werk dan snel en spoel je handen tussendoor met koud water. Is het echt snikheet, vermijd dan de recepten waar je ijskoud boter voor nodig hebt.
5. Gebruik koude lepels en kommen
In een warme keuken is de kans op schiften ook groter. Zet je lepels en kommen van tevoren koud in de koelkast, zodat dit niet kan gebeuren.
6. Speel een beetje vals
Als je echt last hebt van de hitte, kun je best voor een keertje kant-en-klaar taartbodems gebruiken. Dan hoef je zelf alleen nog een lekkere slagroomvulling te maken en maak je het af met vers fruit. Of koop bladerdeegschelpen en vul deze met slagroom en aardbeien voor een aardbeienschelp.
7. Bak zonder oven
Een inkoppertje, maar er zijn genoeg heerlijke baksels te vinden waar je geen oven voor nodig hebt. Denk aan een cheesecake, kwarktaart of ijstaart. Hier vind je inspiratie.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.