E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken zonder eieren? Vervang ze door appelmoes

Ga je aan de slag met een taart of cake, maar heb je geen eieren in huis? Dan kun je eieren door appelmoes vervangen voor een smeuïg eindresultaat.

appelmoes-1920x1080

Zin om een cake of taart te bakken, maar heb je geen eieren in huis? Of wil je liever vegan bakken? Er is een handig alternatief voor eieren: namelijk appelmoes. Het resultaat is een stevige, lichtzoete en smeuïge taart of cake. Waarom eieren gebruikt worden in een recept en hoe je ze kunt vervangen door appelmoes lees je hieronder.

eieren in een schaalWaarom eieren in een recept?

Als je eieren wilt vervangen, is het handig om te weten wat de functie van een ei is in een recept. Hele eieren zorgen voor een goede binding van je beslag. Eiwitten geven een extra luchtig resultaat en eidooiers worden vaak gebruikt om het beslag mee in te smeren voor een krokant en glanzend laagje.

Hoe je eieren het beste kunt vervangen ligt dus altijd aan het recept. En dat is een kwestie van uitproberen! Eieren zorgen voor binding, een alternatief neemt die functie niet altijd volledig over. Eieren zorgen er ook voor dat je baksel rijst. Appelmoes doet dit niet, je kun daarom proberen wat extra bakpoeder toe te voegen.

Eieren vervangen door appelmoes

Wanneer je de eieren in je recept vervangt door appelmoes, geeft dit je cake of taart een lichtzoete smaak en een smeuïge structuur. Eén ei is gelijk aan 60 gram appelmoes.

Let op! In biscuit werkt dit niet goed, omdat het ei daar je beslag moet doen rijzen en luchtig maakt. Je resultaat zal dan eerder smeuïg worden in plaats van luchtig.

Zelf appelmoes maken

Appels bevatten weinig calorieën. Er zitten veel voedingsvezels, antioxidanten en kalium in. Daarmee staan appels in de Schijf van Vijf. Appelmoes is niet altijd een gezonde keuze, want veel soorten uit de supermarkt bevatten toegevoegde suiker. Kies daarom altijd voor een soort zonder toegevoegde suiker. Het beste én het lekkerste is om zelf appelmoes te maken, hoe je dat doet lees je hieronder.

Zo maak je het: 

  • Schil 4 appels en snijd ze in kleine blokjes. Gebruik hiervoor Goudreinet, Jonagold of Elstar appels.
  • Doe de appelblokjes en 50 milliliter water in een pan en laat dit 10 minuten koken.
  • Voeg een snufje kaneel toe.
  • Haal de pan van het vuur en zeef de appelmoes.

Appelmoes geeft een lichtzoete smaak aan je baksel. Ga je aan de slag met een hartig recept? Vervang de eieren dan door aquafaba, xanthaagom of bakpoeder.

Bakken zonder ei

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.