E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken zonder ei

Eén van de moeilijkste dingen om te vervangen als je vegan gaat bakken is misschien wel ei. Het zorgt voor binding, luchtigheid en smaak. Je kunt ei weglaten in je recept, maar dan heb je andere hulpmiddeltjes nodig die deze functie vervullen.

ei-vervangen-plantaardig-bakken

Aquafaba

Je hebt hem vast al vaker voorbij zien komen: aquafaba. Het vocht van kikkererwten is een plantaardig alternatief voor eiwit. Je kunt het opkloppen tot stijve pieken, waardoor je er meringues van kunt maken of het kunt gebruiken om je cake luchtigheid te geven. Super handig dus om altijd een blikje kikkererwten in de voorraadkast te hebben staan.

ZO MAAK JE VEGAN MERINGUE

Xanthaangom

Xanthaangom is een bakverbeteraar die als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Het verhoogt de viscositeit van (glutenvrije) baksels. Voeg wat toe aan aquafaba voor een steviger schuim of in je cakebeslag voor meer binding. Voor binding in baksels kun je overigens ook maïzena of custard gebruiken.

Bakpoeder

Het lijkt misschien een rare in dit rijtje, maar bakpoeder is erg belangrijk als je gaat bakken zonder ei. Bakpoeder bestaat uit carbonaat en zuur. Zodra het in aanraking komt met vocht, gaat het koolzuurgas produceren. Deze belletjes zorgen dus voor luchtigheid in je cake.

Aan de bak

Nu je meer weet over het bakken zonder ei, is het tijd om aan te bak te gaan! Oefen bijvoorbeeld eens met dit toetje van 2 soorten mousse.

Tofoetje van Enzo

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.