E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken zonder roomboter

Roomboter is een veelgebruikt ingrediënt in de klassieke bakkerij. Maar er zijn genoeg alternatieve vetstoffen die je kunt gebruiken als je roomboter wilt vervangen.

roomboter-bloem-1920x1080

Roomboter is een veelgebruikt ingrediënt in de klassieke bakkerij. Maar het is erg makkelijk te vervangen door een plantaardige variant. Het is daarbij wel afhankelijk van hoe je de boter in het oorspronkelijke recept gebruikt. Gebruik je boter in harde vorm, zoals bijvoorbeeld in scones en koekjes, dan kun je de boter vervangen door koude kokosboter of plantaardige margarine. Gebruik je de boter vloeibaar, zoals in een cake, dan kun je het vervangen door olie. Zonnebloemolie is erg geschikt, omdat dit weinig bijsmaak bevat. Maar je kunt ook vloeibare (geurloze) kokosolie of olijfolie (lekker in hartige baksels) gebruiken.

 

Plantaardige boter

Tegenwoordig zijn er veel goede plantaardige alternatieven van roomboter te vinden in de supermarkt. Hiermee doelen we dus niet op smeerbare margarine uit een kuipje, maar op de harde plantaardige boter in wikkel. Je kunt plantaardige boter 1 op 1 vervangen voor gewone boter. Let op! De kwaliteit en smaak kan per merk flink verschillen. Een kwestie van proeven en uitproberen.

 

Rijstolie

Rijstolie wordt gewonnen uit het zilvervlies van een rijstkorrel. Het heeft een hoge verbrandingstemperatuur waardoor het erg geschikt is om mee te bakken. Bovendien heeft rijstolie een milde smaak en het is een relatief gezonde olie.

 

Kokosolie

Kokosproducten zie je veel terug in de vegan bakkerij. Het is een harde olie die vloeibaar wordt als je het verwarmt. Dat maakt het geschikt als botervervanger. Je kunt het gebruiken in crèmes, een kruimel- of koekdeeg, maar ook in brooddeeg. Gebruik wel de geurloze variant als je geen kokos bijsmaak wilt.

 

Olijfolie

Een hele fraaie, lekkere en kwalitatieve olie om mee te bakken is olijfolie. Deze olie doet het vooral goed in hartige recepten. Denk aan de Italiaanse klassieker focaccia! Maar ook in zoete bakrecepten kun je met olijfolie werken. Denk dan wel goed na over de smaakcombinatie.

 

Bakken maar!

Wil je aan de bak met plantaardige boter? Ga dan aan de slag met deze vegan worstenbroodjes van Robèrt.

Recept vegan worstenbroodjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.