E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Beurre noisette maken, zo doe je dat

Beurre noisette is bruin gebakken boter. Klinkt niet zo spannend, maar het is echt su-per lekker! Wat maak je ermee en hoe maak je deze hazelnootboter? Dat lees je hier.

Beurre noisette maken

Beurre noisette is bruin gesmolten boter die we ook wel hazelnootboter noemen. Dat komt door de smaak en geur die een beetje hazelnootachtig is. Superlekker, maar niet perse heel makkelijk gemaakt. We delen een fijn basisrecept om zelf beurre noisette te maken en geven je tips voor wat je er vervolgens mee kunt doen.

Hoe maak je beurre noisette?

Lepel beurre noisetteBeurre noisette is een soort warme saus die veel in de Franse keuken wordt gebruikt. Je maakt het door simpelweg roomboter te smelten in een pannetje, net zo lang tot het bruin kleurt. Hier zit een heel scheikundig proces achter, waarbij het water in de boter verdampt en de eiwitten zich van het vet gaan scheiden. Het klinkt ingewikkelder dan het is, want de warmte doet het werk. Maar daar ligt ook gelijk het gevaar: aanbranden. Laat je de boter namelijk een fractie te lang op het vuur staan, dan kun je alles weggooien. Met onderstaande tips voorkom je dat!

Tips en recept

Volg onderstaande stappen en tips en je maakt een beurre noisette als een pro. Succes gegarandeerd.

  • Kies een ongezouten roomboter van goede kwaliteit. Dat geeft het lekkerste eindresultaat.
  • Gebruik een pan met een lichte bodem, zodat je goed de kleur van de boter in de gaten kunt houden tijdens het verwarmen.
  • Verhit op middelhoog vuur, zo houd je de meeste controle over de boter en voorkom je dat hij plots verbrandt.
  • Roeren, roeren, roeren. Zo smelt de boter regelmatig en dit helpt bij het gelijkmatig bruinen van de melkbestanddelen.
  • De sleutel tot perfecte beurre noisette is het observeren van kleur en geur. De boter gaat door verschillende stadia: eerst schuimt het, dan wordt het helder, en uiteindelijk begint het te bruinen met een nootachtige geur.
  • Haal de boter net iets te vroeg van het vuur, vlak voordat hij perfect bruin is. De warme boter gaart nog door en zal dan uiteindelijk het perfecte eindresultaat geven.
  • Giet de gesmolten boter gelijk in een kommetje, zodat het niet te lang door gaart en kan afkoelen.
  • Voor een gladdere beurre noisette kun je deze door een fijne zeef gieten om de gebruinde melkbestanddelen te verwijderen.
  • Bewaren doe je in de koelkast. Je kunt het altijd opnieuw smelten en gebruiken. In de koelkast blijft het zo’n 2 weken goed.

Waar gebruik je beurre noisette voor?

Beurre noisette gebruik je als saus. Over de stamppot, bij een stukje vlees, over wintergroenten, over verse pasta met salie of over pannenkoeken: jum! Maar het is ook een basisingrediënt in de Franse patisserie. Je maakt madeleines en financiers bijvoorbeeld altijd met bruine boter.

Madeleines recept Financiers recept

Je kunt beurre noisette ook opkloppen zoals een botercrème. Dat geeft een heel bijzonder en superlekker resultaat. Spuit mooie toeven op cupcakes, vul je taartjes ermee of maak er bijvoorbeeld eens een cream cheese frosting van. Een andere favoriet: gebruik het op je butter board.

Basisrecept voor cream cheese frosting Butter board maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.