Terug

Madeleines van Robèrt

Met dit recept van Robèrt maak je klassieke Franse madeleines. Een madeleine is een schelpvormig cakeje. Zoet, fluweelzacht, mét een buikje.

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Cake
Goed te doen
(162) reviews

Ingrediënten

Beslag

  • 60 gram amandelpoeder
  • 150 gram poedersuiker
  • 60 gram bloem
  • Snufje zout
  • 150 gram eiwitten
  • 150 gram boter
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • Citroenrasp

Bereidingswijze

Zo maak je een fluweelzachte madeleine

Los van de speciale bakvorm, heb je voor het bakken van perfecte madeleines ook wat fijne kneepjes van het vak nodig. Een madeleine is zoet, luchtig en fluweelzacht. Madeleines hebben een ‘​​bosse de chameau’, een kameelbult zoals de Fransen het noemen. Of gewoon ‘een klein buikje’, zoals Robèrt dat op zijn Brabants noemt. Normaliter wil je natuurlijk niet dat je cake openscheurt aan de bovenkant tijdens het bakken. Bij de madeleine wil je dat juist wel. Het is karakteristiek voor het cakeje. Om dat te creëren heb je precisie, liefde en vooral veel geduld nodig. Meer lezen over het bakken van madeleines?

De perfecte madeleine bak je zo

Madeleines recept

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de madeleinevormpjes goed in en bestuif met bloem.
  • Leg een spuitzak klaar.

Madeleine beslag

  • Smelt de boter tot een lichtbruine, nootachtig geurende beurre noisette.
  • Laat een beetje afkoelen.
  • Meng amandelpoeder, poedersuiker, zout en bloem door elkaar.
  • Voeg de eiwitten toe en roer tot een egaal beslag.
  • Voeg de afgekoelde beurre noisette toe aan het beslag en roer goed door.
  • Meng er tot slot de honing, citroenrasp en vanille extract door.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Laat koud worden in de koelkast voor minstens 1 uur, of liever nog een hele nacht.
  • Vul de madeleinevorm voor 2/3e met beslag.
  • Leg de vorm eventueel nog even in de koelkast.
  • Bak de madeleines in 8 tot 10 minuten gaar, goudbruin en met een buikje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.