E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bewaartips voor je baksels

Zo kun je jouw taart, cake of koek het beste bewaren.

Bewaartips voor je baksels

Bewaartips voor je baksels

Taart, cake, brownies, koekjesdeeg of koek. Het komt natuurlijk wel eens voor dat je niet alles in één keer op eet. Of dat je geen tijd hebt om het kort van tevoren te maken, dus alvast wat voorbereidingen wilt treffen. Hoe bewaar je al die baksels nou het beste? En hoe ontdooi je ze zo hygiënisch mogelijk als je ze in de vriezer hebt bewaard? Met deze tips en tricks.

 

Taart

Taart koelkast

Je hebt een enorme taart voor je verjaardag gebakken (want hé, je moet het leven vieren nietwaar?!), maar door Corona mag je maar 2 mensen uitnodigen… Je doet nog een dappere poging om je een weg door de taart te banen, maar er blijft toch een stukje over. Geen zorgen, weggooien is niet nodig. Een volledig opgebouwde taart kun je vaak heel goed bewaren, zodat je er op een later moment nog een keer van kunt genieten.

Koelkast
In de koelkast blijft taart zo’n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken.

Vriezer
Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak. Ingevroren blijft de taart zo’n 3 maanden goed. Ook taartbodems, kun je op deze manier goed conserveren. Maar let op, want taarten met slagroom kun je het beste in de koelkast bewaren. De vriezer heeft geen goede invloed op slagroom. Het droogt uit en de smaak wordt er niet beter op.

Ontdooien 
Hoe langzamer je ontdooit, hoe beter het is voor je taart. Haal hem uit de vriezer, verwijder de plastic zak en laat hem in de doos of op een rooster in de koelkast langzaam ontdooien. Laat hem daarna, voor het serveren, pas op kamertemperatuur komen. Op deze manier is de kans op condensvorming het kleinst.

 

Cake en biscuit

Cake en biscuit kun je heel goed bewaren. Super fijn als je een stapeltaart wilt maken, maar geen tijd hebt om alles een dag van tevoren te maken.

Buiten de koelkast
Cake en biscuit bewaar je buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel. Cake blijft zo wel een week goed. Biscuits kun je het beste binnen 3 dagen verwerken in een taart.

Invriezen
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo’n 3 maanden goed.

Ontdooien
Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien. Eenmaal ontdooid kun je het biscuit verwerken zoals je ook met een vers gebakken biscuit zou doen.

 

Koekjes, brownies en koekjesdeeg

Koekjestrommel

Hoe lekker is het om altijd verse koekjes in huis te hebben? Als je dan eens onverwachts bezoek krijgt, kun je ze altijd wat lekkers voorschotelen. Zowel koekjes als koekjesdeeg zijn goed en lang te bewaren en snel te verwerken.

Buiten de koelkast
Afgebakken koekjes en brownies bewaar je het beste buiten de koelkast in een trommel. Knapperige koekjes wil je natuurlijk lekker krokant houden. Een metalen koektrommel volstaat daarvoor het beste. Eventueel kun je een bakje rijst in de trommel bewaren, zodat het eventuele vocht uit de koekjes wordt opgenomen door de rijst. Brownies zijn van zichzelf vrij vochtig, dus om ze lekker smeuïg te houden kun je ze het beste in een luchtdichte (plastic) trommel of in aluminiumfolie bewaren.

Koelkast
Koekjesdeeg kun je het beste in de koelkast bewaren. Verpak het goed luchtdicht in folie en je kunt het wel een aantal dagen bewaren. Kneed het deeg weer soepel voor gebruik, rol het uit, steek je koekjes uit en afbakken maar! Je kunt ook al vormpjes uit het deeg steken als je het hebt gemaakt en de uitgestoken koekjes goed luchtdicht verpakt in de koelkast bewaren. Je kunt ze dan gelijk vanuit de koelkast afbakken.

Vriezer
Zowel koekjes, koekjesdeeg als brownies kun je uitstekend in de vriezer bewaren. Verpak brownies en afgebakken koekjes goed luchtdicht, eventueel per portie. Je kunt ze in de vriezer tot 3 maanden bewaren. Koekjesdeeg kun je het beste al in porties of uitgestoken koekjes verdelen. Laat ze eerst afzonderlijk op een plaatje hard worden in de vriezer, zodat ze niet aan elkaar plakken. Verpak ze vervolgens in folie of een bakje om ze verder in te vriezen.

Ontdooien
Koekjes en brownies kun je ontdooien op kamertemperatuur en eenmaal ontdooid lekker opsmikkelen. Ingevroren koekjesdeeg hoef je niet te ontdooien voordat je het verwerkt. Haal een aantal porties uit de vriezer, leg ze op een bakplaat en bak de koekjes gelijk af. Tel wel 2 – 3 minuten op bij de baktijd van het recept.

 

Meer bewaartips?

Zo maak en bewaar je jam.

Jam maken & bewaren

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.