E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bruine of witte eieren, welke gebruik je als je gaat bakken?

Je ziet tegenwoordig steeds meer witte eieren in de supermarkt. Hoe dat zit? Met welke eieren je het beste kunt bakken? Deze en meer vragen beantwoorden we in dit artikel.

Witte en bruine eieren

Is het jou al opgevallen? Er zitten steeds vaker witte eieren in een eierdoosje. Hoe zit dat? Antwoorden op de 6 meest prangende vragen over het gebruik van eieren lees je hier.

1. Welke kip legt welke eieren?

KippenMisschien ken je dat grapje nog wel van vroeger: “Een witte koe geeft melk, een bruine koe geeft chocolademelk.” Bij kippen is deze aanname een stuk minder vreemd. In principe geldt de vuistregel ‘witte kippen leggen witte eieren en bruine kippen leggen bruine eieren’.

2. Welke eieren gebruik je als je gaat bakken?

Een ei hoort erbij, zeker in de bakkerij! Maar welke kleur kun je nu het beste gebruiken in je beslag? Lang verhaal kort: het maakt niet uit. De smaak en structuur zijn exact hetzelfde, dus het maakt geen verschil welke kleur schaal je open tikt tijdens het bakken.

3. Welke kleur is beter?

Toch is er om een andere reden wel degelijk een weloverwogen keuze te maken. Want hoewel de ene kleur niet beter is dan de andere tijdens het bakken, is het witte ei wel duurzamer (en beter voor de portemonnee). Dat zit zo: witte kippen zijn kleiner en hebben daardoor minder voer nodig. Dat terwijl een witte kip juist méér eieren legt dan een bruine kip.

Waarom verkozen we dan toch zo’n lange tijd bruine eieren?

Dat heeft eigenlijk vooral met imago te maken. Witte eieren hebben in de loop der jaren vooral het imago van legbatterij-eieren gekregen, waardoor consumenten ze links lieten liggen. Maar inmiddels is dat beeld achterhaald. Een doosje biologische witte eieren is net zo goed als een doosje biologische bruine eieren. De witte eieren zijn door alle redenen hierboven zeer waarschijnlijk wel iets goedkoper.

Liggen er straks geen bruine eieren meer in de supermarkt? Daar lijkt het wel op. Lees er meer over op MAX Vandaag. 

4. Hoe bewaar je je eieren het beste?

eieren koelkastdeurEieren zijn kwetsbaar en bederfelijk. En ze zijn ook niet goedkoop! Hoe zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk goed blijven?

Je leest het hier

5. Wat kun je doen met de eierschalen?

Gooi de eierschalen niet weg! Ze zijn namelijk calciumrijk en kunnen daarom goed voor andere dingen gebruikt worden. Je kan er mee schoonmaken en zelfs mee koken.

Lees hier hoe!

6. Hoe bak je zonder eieren?

AquafabaEén van de moeilijkste dingen om te vervangen als je vegan gaat bakken is misschien wel ei. Het zorgt voor binding, luchtigheid en smaak. Je kunt ei weglaten in je recept, maar dan heb je andere hulpmiddeltjes nodig voor die eigenschappen zorgen.

Dit zijn de 3 vervangers

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.