E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Eieren in de koelkast? Of toch niet? Zo kun je eieren het beste bewaren

Eieren bewaren, hoe zit het nou? De één zegt buiten de koelkast, de ander juist in. Wij zoeken het voor je uit.

eieren-heelhollandbakt-1920

Als thuisbakkers zorgen wij ervoor dat we ze altijd in huis hebben: eieren. In een gezonde cake, een klassieke appeltaart of in een frisse citroen meringuetaart: ze komen vaak van pas wanneer je gaat bakken.

Maar eieren zijn kwetsbaar en bederfelijk. En ze zijn ook niet goedkoop! Hoe zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk houdbaar zijn? Je leest het hier.

Eieren in de koelkast bewaren?

Als je eieren koopt, staan ze in de supermarkt meestal buiten de koeling. En daardoor kan het lijken dat je ze thuis ook het beste zo kunt bewaren. Maar als je ze in de koelkast bewaart, zijn ze langer houdbaar. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd. De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.

Ga je bakken en staat er in je recept dat je eieren op kamertemperatuur moeten zijn? Laat de hoeveelheid die je nodig hebt buiten de koeling. Tips voor het toevoegen van eieren aan je cakebeslag vind je hier:

tips voor perfecte cake

Hoe lang kun je eieren bewaren?

Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.

Test: is je ei nog vers?

Test je ei in een glas water. Leg het voorzichtig in het glas met water. Als het op de bodem blijft liggen is het nog vers. Als de punt van het ei omhoog komt is het 2-3 weken oud, maar kun je het nog prima eten. Blijft het ei drijven? Dan is het bedorven en moet je het weggooien.

Is je ei al gekookt, dan kun je ‘m 4 dagen tot maximaal 1 week bewaren in de koelkast. Is je ei al gepeld, bewaar hem dan in een schaal water in de koelkast. Of maak er eiersalade van!

Eiersalade maken

Hoe kun je eieren het beste bewaren?

Bewaar ze in het meegeleverde doosje. Dit voorkomt uitdroging en geurtjes worden minder snel overgenomen. Om ervoor te zorgen dat ze niet alsnog geuren overnemen, kun je ze het beste uit de buurt houden van sterk geurende etenswaren. Pak die etenswaren daarom zo nodig goed in, in bijvoorbeeld een luchtdicht afsluitbaar bakje.

Met de punt naar beneden

Eieren blijven langer goed als je ze met de punt naar beneden bewaart. De luchtkamer die in de stompe kant zit, beschadigt dan namelijk niet.

eieren koelkastdeurSpeciaal eierbakje in de koelkastdeur

Vaak zit er in je koelkastdeur een speciaal eierbakje. Toch is dit niet de beste plek in de koelkast om ze te bewaren. Door openen en sluiten van de deur ontstaan er grotere wisselingen in de temperatuur dan op andere plekken in de koelkast. Dat is niet goed voor de houdbaarheid.

Advies: eet niet alleen eieren van hobbykippen

Mensen die eieren van hun eigen kippen willen eten, kunnen dat het beste afwisselen met die uit de supermarkt. Met dat advies komt het Voedingscentrum. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat Nederlandse hobbykip-eieren hoge concentraties PFAS kunnen bevatten en dat onduidelijk is wat daarvan de bron is. Lees verder op NOS.nl.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.