E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chiazaad: dit zijn de gezondheidsvoordelen (en ook nadelen)

Chiazaad is het kleine, zwarte zaadje van de Zuid-Amerikaanse chiaplant en zit boordevol belangrijke voedingsstoffen. Maar hoe bereid je het?

Chiazaad

Chiazaad staat steeds vaker op het menu. Deze zogeheten superfood zou veel gezondheidsvoordelen hebben. Was het voorheen alleen in speciaalzaken te vinden, tegenwoordig ligt het gewoon in de schappen van de supermarkt. Maar hoe gezond is chiazaad en hoe bereid je het?

Oorsprong chiazaad

Chiazaad komt van de chia, een plant uit de muntfamilie. Chiazaden komen uit de bloemen van deze plant. De chia wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. Toch meldt importeur Rhumveld, Winter en Konijn in een interview met Nu.nl dat ze ook steeds vaker bedrijven zien die importeren uit Afrikaanse landen, zoals Oeganda. De vraag naar chiazaad, en daarmee ook de populariteit ervan, groeit dus nog steeds.

Superfood

Superfoods’ zouden voedingsmiddelen zijn die een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Zo is chiazaad een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet. Ook is het mineraalrijk: het bevat magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Daarnaast is het ook nog vezelrijk en dus goed voor de spijsvertering. Bovendien zijn de zaden een plantaardige eiwitbron die alle essentiële eiwitten bevat. Deze eiwitten zijn essentieel omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken en ze dus uit voedingsmiddelen moet halen. Chiazaad wordt om deze redenen dan ook vaak bestempeld als superfood.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van superfoods stelt het Voedingscentrum dat ze eigenlijk niet bestaan. Niet 1 voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Chiazaad bevat bijvoorbeeld nauwelijks vitaminen. Daarnaast kan je het als je een lage bloeddruk hebt beter niet eten, omdat het een bloedverdunnende werking heeft. Het advies bij superfoods luidt daarom om gevarieerd te blijven eten, zelfs wanneer je een superfood zoals chiazaad in je voedingspatroon wilt opnemen.

Eten bereiden met chiazaad

De zaden hebben van zichzelf vrijwel geen smaak en kunnen daardoor gemakkelijk in veel gerechten verwerkt worden. Daarnaast hebben ze nog een bijzondere eigenschap, zodra ze met vocht in aanraking komen, zetten ze uit. Een ideaal bindmiddel. Zo kan je ervoor kiezen om ze op te lossen in water, melk of yoghurt voor een chiapudding. Tijdens het oplossen ontstaat er een slijmlaag die niet alleen voeding is voor je goede darmbacteriën, maar ook helpt om je suikerspiegel in balans te houden. Geen voorstander van deze textuur? Je kan chiazaad ook door een smoothie, in een salade of gestrooid over een boterham doen. Het kan zelfs toegevoegd worden aan vruchtensap of havermout.

Zelf bakken met chiazaad?

Probeer deze overnight oats

 

Dit is een artikel van MAX Vandaag. 

Reageren

U kunt hieronder reageren op dit recept

Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.

Inloggen Registreren