Terug

5x makkelijke, snelle en gezonde ontbijtbaksels

Een goed begin is het halve werk! Met deze baksels ontbijt je snel, makkelijk, gezond en hartstikke lekker.

Ontbijtjes

Ontbijtrecepten, gezond, makkelijk en snel

Met een stevig ontbijt begin je de dag vol energie! Maar goed de tijd nemen voor een ontbijt is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben 5 lekkere en gezonde ontbijtjes voor je, die je heel makkelijk van tevoren kunt maken. Zo ben je er in de ochtend geen tijd aan kwijt, maar heb je toch altijd een fijn en verantwoord ontbijt om de dag goed mee te beginnen.

 

Granola

Eén grote pot, 20 keer plezier. We zijn dol op zelfgemaakte granola! Makkelijk om te maken, je kunt zelf bepalen wat je er allemaal in doet én als je 1 of 2 grote potten hebt gemaakt, heb je een mooie voorraad waarmee je een hele poos vooruit kunt. Combineer de granola met een beetje yoghurt en vers fruit en je begint de dag knapperig en lekker verantwoord.

 

Zo maak je het:
Meng 3 eetlepels zonnebloemolie met 4 eetlepels honing of agavesiroop. Voeg daar een snuf zout en ongeveer 300 gram aan ingrediënten voor de granola aan toe. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. Denk aan: havermout, noten, zaden, pitten, gepofte spelt of kokosschaafsel. Denk qua smaakmakers aan kaneel, cacao, een eetlepel pindakaas, kardemom, chinees 5 kruidenpoeder of een andere fijne kruidenmix. Meng alles goed, stort uit over een bakplaat met bakpapier en bak de granola in zo’n 20-30 minuten op 180 graden krokant en goudbruin. Schep het mengsel af en toe om. Als de granola is afgekoeld kun je er nog gedroogd fruit, cacao nibs of stukjes chocolade aan toevoegen.

 

Hoe bewaar je granola?
Laat de granola goed afkoelen en ​​​​​​bewaar het in een afgesloten pot. Je kunt het dan 2 tot 3 weken bewaren.

Meer kruidenmix inspiratie

 

Bananenbrood

Bananenbrood is geschikt voor veel momenten en in vele variaties. Hij is lekker als tussendoortje, toetje, gebakje of als… ontbijt! Een dikke plak (met een laagje pindakaas) als ontbijt zorgt voor een stevige start van de dag. Voordelen: van 1 brood kun je wel een week ontbijten, je kunt het makkelijk meenemen onderweg en je kunt bananenbrood heel eenvoudig in plakjes invriezen. Haal steeds op de avond van tevoren een plakje uit de vriezer en je hebt de volgende ochtend een ontbijtje klaarliggen. Bekijk de gezonde, glutenvrije en vegan recepten.

Bananenbrood recepten

 

Overnight oats

Ontbijten met havermout is ideaal. Je kunt er oneindig mee variëren, het is lekker en erg goed voor je gezondheid. De voedingsvezels in havermout zorgen niet alleen voor een lager cholesterolgehalte in je bloed, ze zorgen ook nog eens voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een langzame vertering. Daardoor zit je lekker lang vol en houd je het met gemak vol tot de lunch. Je kunt natuurlijk ‘s ochtends in de weer met potten en pannen, maar dat kan makkelijker! Overnight oats maak je de avond van tevoren klaar, zet je een nachtje in de koelkast en kan de volgende ochtend zo op je ontbijttafel.

 

Zo maak je het:
Meng 40 gram havermout met 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad. Voeg daar 80 milliliter (plantaardige) yoghurt en 160 milliliter (plantaardige) melk aan toe. Kies wat fruit (en/of gedroogd fruit) naar keuze en voeg ook dat toe. Eventueel kun je de havermout op smaak brengen met wat honing, agavesiroop of cacao, pindakaas of kaneel. Roer alles goed door elkaar en laat een nachtje afgedekt in de koelkast staan.

 

Ontbijtmuffins

Deze ontbijtmuffins zorgen voor een goed begin van de dag. Ze zijn gevuld met noten, rozijnen en amandelmeel waardoor ze romig en mild van smaak zijn, maar lekker vullen voor de stevige trek. Je kunt ze eenvoudig invriezen en – net als het bananenbrood – de avond van tevoren uit de vriezer halen zodat je de volgende dag een lekker ontbijtje klaar hebt liggen. Meenemen voor onderweg kan ook! Kinderen zijn hier vaak ook dol op, dus trakteer ze eens op muffins voor het ontbijt. Feestje in de ochtend gegarandeerd.

Ontbijtmuffins maken

 

Bevroren yoghurt

Ontbijten met een ijsje, wie wil dat nou niet? Deze frozen yoghurt cups zijn super lekker als verfrissend ontbijt op een warme dag. Gebruik hiervoor je zelfgemaakte granola van hierboven.

 

Zo maak je het:
Vul een muffinvorm met cupcake papiertjes. Vul elk vormpje met een beetje granola. Verdeel daaroverheen yoghurt naar keuze en verdeel hier wat fruit naar keuze over. Laat de vormpjes 2 – 3 uren opstijven in de vriezer. Voila, je eigen yoghurt ijsjes voor ontbijt!

 

Meer ontbijtinspiratie

Zin om in het weekend juist uit te pakken met een wat uitgebreider ontbijt? Maak dan bijvoorbeeld eens een ontbijttaart of geef je (kant-en-klare) croissantdeeg een vrolijke twist.

Ontbijttaart recepten 4x bakhacks met croissantdeeg

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.