E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chocolate chip kruidnoten: de perfecte combinatie tussen kruidnoten en chocolate chip cookies

Ben jij ook zo dol op chocolate chip cookies én op kruidnoten? Dan hebben we de perfecte nieuwe snack voor je gevonden: chocolate chip kruidnoten.

kruidnoten-shutterstock_1252773862-1920x1080

Ben jij team ‘kruidnoten eten zodra ze in de schappen liggen’ of team ‘ik wacht tot Sinterklaas in het land is’? Met deze chocolate chip kruidnoten kun je een beetje van beide zijn. Het is een lekker klein koekje voor tussendoor. Helemaal als je ze niet al te groot maakt.

Recept chocolate chip kruidnoten

  • 100 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 200 gram Zeeuwse bloem
  • 50 milliliter karnemelk
  • 1 ei
  • 10 gram speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 2 gram baking soda
  • 40 tot 50 gram chocoladedruppels
  • Eventueel gesmolten chocolade (hoeveelheid naar smaak)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng de boter en suiker met de hand of in een keukenmachine met de deeghaak.
  • Kneed de karnemelk erdoor en de helft van het ei.
  • Zeef de bloem, speculaaskruiden, zout en baking soda.
  • Kneed dit door het suiker-botermengsel.
  • Meng hier de chocoladedruppels doorheen.
  • Is het deeg te slap om te verwerken? Als je het even laat rusten in de koelkast stijft de boter wat op en kun je het beter hanteren.
  • Rol (kleine) bolletjes van het deeg. Je kunt zelf bepalen hoe groot of klein je ze maakt.
  • Leg de chocolate chip kruidnoten op een bakplaat (het deeg loopt in de oven niet veel uit, dus je kunt ze redelijk strak op elkaar leggen).
  • Bak ze mooi gaar in de oven; de duur hangt af van de oven en de dikte en grootte van het deeg. Begin met 5 minuten en controleer regelmatig. De chocolate chip kruidnoten horen nog wat zacht te zijn, als je ze uit de oven haalt. Na een paar minuten afkoelen worden ze harder.
  • Optioneel kun je de afgekoelde kruidnoten met de platte onderkant door gesmolten chocolade halen. Dan krijg je meer een koekjeseffect.

Tips voor het bakken van kruidnoten

  1. Werk koud.
  2. Kies of maak de juiste kruidenmix.
  3. Laat het deeg rusten.
  4. Maak de bolletjes even groot.
  5. Leg ze netjes op de bakplaat.

De uitgebreidere tips lees je hier

Waarom gaat er karnemelk in dit beslag?

In dit recept wordt karnemelk gebruikt, in plaats van gewone melk. Dat heeft 2 redenen. Wanneer er veel rijsmiddel in een baksel zit, zoals baking soda, kan dat een chemische smaak geven. Om dat te neutraliseren is er een zuurtje nodig, zoals karnemelk. Daarnaast krijg je een extra luchtig beslag. Dus het komt de chocolate chip kruidnoten alleen maar ten goede!

Meer weten over bakken met karnemelk

Wat is ook alweer het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

We noemen in de volksmond kruidnoten ook vaak pepernoten. Maar ze zijn niet hetzelfde. Pepernoten zijn taai taai-achtige koekbrokjes. De bakker maakte ze vroeger van deegresten van peperkoek. Het wordt gemaakt met roggebloem en gekruid met anijs en honing. Ze zien er wat hoekig uit. Kruidnoten zijn de knapperige halve bolvormige koekjes die je verder overal ziet liggen. Ze worden gemaakt met tarwebloem en speculaaskruiden.

Ben jij helemaal klaar voor meer Sinterklaas recepten? Dan hebben we nog veel meer inspiratie voor je!

9 Sinterklaasrecepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.