E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

9 lekkere recepten voor de Sinterklaasperiode

"Zie ginds komt de stoomboot..." Geniet tijdens de Sinterklaasperiode van de allerlekkerste zelfgemaakte baksels. We geven je 9 smakelijke recepten.

sinterklaasperiode-shutterstock_2341165433-1920x1080

De decembermaand is bij uitstek dé maand om als echte bakfan aan de slag te gaan in de keuken. Van traditionele borstplaat tot een amandelletter, de keuze is reuze. Wij zetten de lekkerste Sinterklaasrecepten voor je op een rijtje. Welk baksel maak jij in de Sinterklaasperiode?

1. Gevulde speculaasgevuld speculaas

Gevulde speculaas is een lekkernij die niet mag ontbreken tijdens de Sinterklaasperiode. Warm uit de oven is de speculaas het allerlekkerst. Tip: laat het deeg, verpakt in vershoudfolie, een aantal uur rusten in de koelkast. Dan trekken de kruiden nóg beter in het deeg.

Zo maak je gevulde speculaas

2. Pepernoten en kruidnoten

Pepernoten en kruidnoten, het zijn 2 verschillende Sinterklaaslekkernijen. Maar welke is nou welke? De pepernoot heeft een taaie structuur, een onregelmatige vorm en is gekruid met anijs. De kruidnoot daarentegen is knapperig, heeft de vorm van een halfrond bolletje en is gekruid met speculaaskruiden.

Recept voor kruidnoten Recept voor pepernoten 

Een chocoladeletter van Robèrt, gepresenteerd op een houten plank.3. Zelf een chocoladeletter maken

Iets wat in de Sinterklaasperiode natuurlijk niet mag ontbreken zijn chocoladeletters. De winkels liggen er vól mee. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken! Robèrt laat je zien hoe je dat doet!

Chocoladeletter van Robèrt

4. Kruidnootmuffins met snoepgoedKruidnotenmuffins

“Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint.” Veel kleine bakkermakkers kijken al weken uit naar de komst van Sinterklaas. Een goede reden om samen de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met deze kruidnootmuffins met snoepgoed.

Aan de bak

5. Taaitaaitaaitaai

Taaitaai is een typische Sinterklaaslekkernij. Zoals de naam al doet vermoeden is deze koek een tikkie taai. Robèrt maakt taaitaai van roggebloem en voegt er een vleugje anijs aan toe. Om van te smullen tijdens Sinterklaasperode! Tip: begin op tijd met het maken van het deeg en laat het, verpakt in vershoudfolie, 24 uur rusten.

Zo maak je zelf taaitaai

Een amandelletter van Robèrt, gepresenteerd op een houten plank6. Een amandelletter maken

De amandelletter bestaat waarschijnlijk al langer dan de chocoladeletter. En is daarmee een échte klassieker! Die mag niet ontbreken tijdens deze Sinterklaasperiode. Robèrt laat je stap-voor-stap zien hoe je dat doet.

Amandelletter van Robèrt

7. Borstplaat Borstplaat

Borstplaat is eeuwenoud Nederlands snoepgoed, gemaakt van slagroom, water, suiker en vanille. Deze lekkernij is, met name in de Sinterklaasperiode, erg populair bij de echte zoetekauw. Lekker knapperig vanbuiten en zacht van binnen. Extra lekker als je het zelf maakt.

Recept voor borstplaat

8. Marsepein marsepein maken

Rond de Sinterklaasperiode liggen de marsepeinen varkens weer in de etalage van de banketbakker. Dit is een eeuwenoude traditie, die stamt uit de middeleeuwen en nog steeds standhoudt. Zelf aan de slag met het maken van marsepeinfiguren? Wij helpen je graag op weg.

Zo maak je Marsepein

Een gehaktletter van Robèrt van Beckhoven.9. Gehaktletter maken

Zoek je liever iets hartigs? Kies er dan eens voor om een banketletter te maken, gevuld met gehakt. Robèrt heeft deze combinatie eens bedacht. Simpel met bladerdeeg en half-om-half gehakt kun je zo aan de slag!

Gehaktletter van Robèrt

Wil je even opwarmen in de (soms) koude Sinterklaasperiode?

Zo maak je zelf chocolademelk met chocolate bombs

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.