E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo kun je cups en spoons omrekenen

Wil je graag aan de slag met Amerikaanse, Engelse of Australische recepten, maar loop je aan tegen het omrekenen van maten van cups en spoons? Met deze handige omrekentabellen kun je gelijk aan de bak!

Maten BW

Omrekenen maten

Bij het bakken van Amerikaanse, Engelse of Australische recepten kom je vaak de termen ‘cup’ of ‘(table) spoon’ tegen als eenheid voor ingrediënten. In Nederland zijn we gewend om te werken met grammen en milliliters, waardoor het omreken van cups en tablespoons naar Nederlandse maten soms lastig kan zijn. Wel is het belangrijk om de juiste verhoudingen te gebruiken, zodat je koekjes, cakes of taarten niet mislukken. Wij hebben de meest voorkomende ingrediënten en de verhoudingen voor je op een rijtje gezet.

Verschil tussen droge en vloeibare ingrediënten

Bij het omrekenen van ingrediënten is het belangrijk om onderscheid te maken tussen droge en vloeibare ingrediënten. Vloeibare ingrediënten, zoals water, kunnen altijd op dezelfde manier worden omgerekend, terwijl dit bij droge ingrediënten niet kan. Want 1 cup poedersuiker weegt namelijk niet evenveel als 1 cup bloem of meel.

Van cups en spoons naar milliliters: vloeibare ingrediënten

Cup/spoon Milliliter
1/2 teaspoon 2,5 milliliter
1 teaspoon 5 milliliter
1 tablespoon 15 milliliter of 1 eetlepel
1/8 cup 30 milliliter
1/4 cup 60 milliliter of 4 eetlepels
1/3 cup 80 milliliter
1/2 cup 120 milliliter of 8 eetlepels
1 cup 240 milliliter
1,5 cup 350 milliliter
2 cups 475 milliliter
3 cups 700 milliliter
4 cups 950 milliliter

 

Van cups en spoons naar grammen: droge ingrediënten

  1 tablespoon 1/4 cup 1/3 cup 1/2 cup 2/3 cup 3/4 cup 1 cup
Bloem & meel 8 gram 32 gram 43 gram 65 gram 86 gram 96 gram 130 gram
Kristalsuiker 12, 5 gram 50 gram 65 gram 100 gram 130 gram 150 gram 200 gram
Poedersuiker 6 gram 31 gram 42 gram 62 gram 83 gram 94 gram 125 gram
Basterdsuiker 11,5 gram 45 gram 60 gram 90 gram 120 gram 135 gram 180 gram
Cacaopoeder 6 gram 25 gram 33 gram 50 gram 66 gram 75 gram 100 gram
Boter 15 gram 60 gram 80 gram 120 gram 160 gram 180 gram 240 gram
Chocolate chips 10 gram 40 gram 53 gram 80 gram 106 gram 120 gram 160 gram
Gehakte noten 10 gram 40 gram 50 gram 75 gram 100 gram 110 gram 150 gram
Havermout 6 gram 22 gram 30 gram 45 gram 60 gram 65 gram 90 gram
Maïzena 7 gram 30 gram 40 gram 60 gram 80 gram 90 gram 120 gram
Honing 21 gram 22 gram 113 gram 170 gram 227 gram 255 gram 340 gram

 

Meer handige tips

Blind bakken, wat is het en hoe werkt het? 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.