E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De lekkerste kerststol: zo maak je hem zelf

Er gaat geen Kerst voorbij zonder dat er een mooie kerststol op de ontbijttafel prijkt. Het is niet moeilijk om dit lekkere brood zelf te bakken. We delen onze beste tips en een ultiem kerstbrood recept.

kerststol_Janny_Robert.jpg

Zet jij ook elke Kerst een mooie kerststol op tafel, maar heb je je er nog nooit aan gewaagd om er zelf één te bakken? Je bent vast en zeker niet de enige! En eerlijk is eerlijk, je kunt hele lekkere exemplaren kopen bij de lokale bakker. Toch is het helemaal niet zo moeilijk om zelf een kerststol te bakken. We delen onze beste tips en een ultiem recept van Robèrt.

Alles over de kerststol

De kerststol is een gevuld brood dat traditioneel wordt gegeten tijdens de feestdagen. Het brood komt uit Duitsland en wordt gevuld met gedroogd fruit en een dikke rol spijs. Benieuwd waar de naam kerststol vandaan komt en hoe je dit brood het beste bewaart? Dat lees je hier.

Meer weten

Tip 1: Vulling voorbereiden

Het lekkerste deel van een kerststol: de vulling. Voor een geslaagd brood, is het belangrijk dat je hier op tijd mee begint. Dat geldt voor zowel de rozijnen als de spijs.

  • Rozijnen: In een kerststol gebruik je winddroge rozijnen. Dat betekent dat je ze eerst in water welt en daarna weer laat drogen. Op die manier voorkom je dat rozijnen vocht uit je deeg ‘stelen’. Wel de rozijnen een kwartiertje in lauwwarm water en laat ze daarna voor enkele uren (of een hele nacht) op een keukenpapiertje drogen.
  • Amandelspijs: Die maak je het liefst natuurlijk helemaal zelf. En voor amandelspijs geldt: hoe langer hij ligt, hoe meer smaak hij krijgt. Maak hem dus tenminste een dag van tevoren. Je kunt hiervoor dit eenvoudige recept, of het traditionele recept gebruiken.

Eenvoudige amandelspijs traditionele amandelspijs

Tip 2: De juiste bloem

Voor een kerststol heb je bloem met een hoog eitwitgehalte nodig. Dat zorgt voor een goede glutenontwikkeling en een luchtig brood. Idealiter gebruik je hiervoor Amerikaanse patentbloem, dat kun je bij bakspeciaalzaken kopen. Als je dat niet in huis hebt, is gewone patentbloem een goed alternatief.

Tip 3: Kerststol kneden

Neem de tijd om goed te kneden. Het maakt niet uit of je dit met de hand of in de keukenmachine doet. Je deeg is goed als je een mooi vliesje kunt trekken, voeg daarna pas de rozijnen en noten toe.

Tip 4: Temperatuur van ingrediënten

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn als je het deeg van je kerststol gaat maken. Zo kan het straks mooi rijzen. Voor mensen die het heel nauwkeurig aanpakken: je wilt dat je geknede deeg inclusief vulling uiteindelijk een temperatuur van 26 graden heeft.

Tip 5: Vulling toevoegen

Je gebruikt bij een kerststol relatief veel vulling ten opzichte van het deeg. Kneed dit voorzichtig door, want als je dit te wild aanpakt kunnen je rozijnen kapot knappen. Zorg ervoor dat de vulling goed in het deeg is opgenomen, dit kost wat tijd en moeite. Je wilt aan de buitenkant van de kerststol zo min mogelijk uitstekende rozijnen, omdat deze snel verbranden in de oven.

Tip 6: Spijs soepel maken

Van de amandelspijs vorm je een mooi rolletje dat je in het deeg vouwt. Kneed de spijs daarvoor soepel, eventueel kun je wat ei toevoegen om het makkelijk soepeler te krijgen.

Tip 7: Deeg vormen

Als je deeg is gemaakt en gerezen, rol je het uit tot een rechthoekige ovale lap. Zorg dat de randen aan de boven- en onderkant wat dikker zijn. In het midden leg je jouw spijsrolletje. Daarna klap je het deeg dubbel en druk je het met je handpalmen rondom de spijs stevig aan.

Tip 8: Kerststol afwerken

Voor een mooi glanzend brood strijk je het na het afbakken af met gesmolten boter. Bestrooi de stol daarna met poedersuiker en het kerstfeest kan beginnen!

Kerststol recept

Met deze tips gaat het je zeker lukken om een mooie kerststol te bakken. Het enige wat je nog nodig hebt, is een goed recept natuurlijk! Dat heeft Robèrt voor je klaarstaan.

Het recept

 

Na Kerst nog een stuk stol over? Daar kun je heel lekker wentelteefjes van maken! Robèrt deelt het recept hiervoor bij MAXVandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.