E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles over de kerststol

Een kerststol is een heerlijk zoet brood. Maak hem voor het kerstontbijt, voor de brunch of snoep 'm gewoon de hele dag door!

Kerststol

Niet te missen tijdens de feestdagen: de kerststol. Met spijs, noten en rozijnen en nog lekkerder met een laagje roomboter. Maar waar komt het vandaan? En wat is het allerlekkerste recept? We vertellen het je in dit artikel. Dat wordt smullen!

Wat zit er allemaal in een kerststol?

De meest standaard ingrediënten voor een kerststol zijn spijs, noten, rozijnen én poedersuiker. Maar je kunt natuurlijk ook variëren met ingrediënten die je lekker vindt. Bijvoorbeeld door gedroogde of gekonfijte vruchten toe te voegen aan het deeg, zoals bij dit recept van een adventskalenderkrans. Daar verwerk je onder andere gekonfijte sinaasappel en citroen in, samen met gedroogde kersen en abrikozenstukjes. Heerlijk!

Waar komt de naam kerststol vandaan?

De kerststol is een gevuld brood dat traditioneel wordt gegeten tijdens kerst en Pasen. Het komt oorspronkelijk uit Duitsland en heet daar Weihnachtsstollen. Door het te verhandelen op markten, vond de stol ook zijn weg richting Nederland. Waar de naam precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Er zijn daar verschillende theorieën over. Zo zou het een vruchtbaarheidssymbool zijn (ook wel Klobebrot genoemd), maar zou het ook simpelweg komen van het woord Stolle, wat broodje betekent.

Hoe kun je kersstol bewaren?

Het kan natuurlijk gebeuren dat er een stuk stol niet opkomt tijdens de feestdagen (al blijf je er vaak van dooreten). Zonde om weg te gooien natuurlijk! In de koelkast kun je het nog 2 tot 4 weken bewaren, en in de vriezer een maand. Is je kerststol al wat ouder, maar wil je het nog niet weggooien? Probeer er dan eens wentelteefjes van te maken.

Wentelteefjes van Robèrt

Vegan kerststol Italiaans vredesnestje

Enzo maakte een veganistische versie van de stol, met onder andere veel vruchten, plantaardige boter, amandelmeel en appelmoes.

HET RECEPT VAN ENZO

Kerststol recept Kerststol

Zelf een stol maken is natuurlijk het allerleukst én lekkerst. Janny en Robèrt laten je in hun video zien hoe je deze klassieke kerststol maakt. Volgens traditioneel recept met spijs, noten en rozijnen.

kerststol maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.