E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Makkelijk amandelspijs maken van amandelmeel

Zelf amandelspijs maken is helemaal niet moeilijk. Maar met dit recept met amandelmeel wordt het nóg makkelijker!

Banner,,Almond,Flour,With,Nuts,Scattered,On,White,Background,,Love

Amandelspijs is een fijne vulling in veel recepten. Je kunt het natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is heel eenvoudig. Zeker met dit recept, waarbij we amandelmeel gebruiken.

amandelspijsWaar is amandelspijs van gemaakt?

Amandelspijs of spijs is een mengsel van gelijke delen suiker en amandelen. Bijvoorbeeld 100 gram suiker en 100 gram amandelen. Om het mengsel een beetje smeuïg te maken voeg je wat ei toe en voor de smaak wat citroenrasp. In het originele recept gebruik je blanke amandelen en fijne kristalsuiker. Dat geheel maal je fijn tot spijs. Omdat je spijs met rauw ei maakt, raden we je aan om het niet rauw te eten, maar altijd mee te bakken in een recept.

Wat kun je maken met amandelspijs?

Amandelspijs is een enorm veelzijdig ingrediënt dat je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Als losse vulling is hij misschien wel het bekendst. Denk bijvoorbeeld aan de banketstaaf, het kerstbrood en de paasstol. Ook voor koekjes is het geschikt en laten we vooral gevulde speculaas niet vergeten!

Gevulde speculaas maken

Je kunt spijs ook gebruiken als verrijking van je deeg. Verdeel een dun laagje over je deeg en bak dat samen af, zoals je bij een sloffenbodem doet. Ook erg lekker in je appeltaart! Een laagje spijs op de bodem zorgt bovendien voor een isolatielaagje waar het vocht van de appels intrekt, zodat je bodem goed gaar wordt.

appeltaart met spijs 

Minder zichtbaar, maar minstens zo lekker, is het om amandelspijs door je cakebeslag verwerken. Het maakt je cake extra rijk en super smaakvol! 

Amandeltulband

Wat is het verschil met marsepein?

Net als amandelspijs, wordt ook marsepein gemaakt van suiker en amandelen. Het grote verschil zit hem in de verhoudingen. Bij spijs gebruik je de verhouding 1:1, terwijl je bij marsepein uitgaat van 1:3. Bijvoorbeeld 50 gram amandelen en 150 gram suiker. Bovendien gebruik je bij marsepein poedersuiker en maal je het geheel nog fijner, waardoor de uiteindelijke structuur van marsepein fijner is dan die van spijs.

amandelstaafWat is het verschil met banketspijs?

Als je weleens een banketstaaf of kerststol koopt, dan heb je misschien ooit op de verpakking ‘banketspijs’ zien staan. Wat is nou het verschil met amandelspijs? Daarop gaf hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell antwoord bij MAXVandaag. In banketspijs zitten, verbazingwekkend genoeg, helemaal geen gemalen amandelen. In plaats daarvan worden gemalen soja- of witte bonen gebruikt, waar amandelaroma aan is toegevoegd.

Recept amandelspijs van amandelmeel

Het basisrecept van amandelspijs is al heel eenvoudig, maar het kan nóg makkelijker. Hoe? Door amandelmeel te gebruiken in plaats van blanke amandelen. Je hebt dan geen hakmolentje nodig, alleen een pollepel of spatel. Die heb je vast in huis! De verhoudingen van het recept blijven hetzelfde, 1:1. Je kunt onderstaand recept dus zelf vermeerderen of verminderen naar wens.

Dit heb je nodig voor een kilo amandelspijs:

  • 500 gram amandelmeel
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • Geraspte schil van ½ citroen
  • 1 – 2 eieren

Zo maak je het:

  • Roer de amandelmeel, suiker en citroenrasp door elkaar.
  • Voeg ei toe en roer tot je een egale massa krijgt. Eventueel kun je wat meer ei toevoegen om het geheel soepeler te maken.
  • Verpak de spijs in folie en laat het een nachtje in de koelkast rijpen. Op die manier kunnen de smaken optimaal samenkomen.
  • Teveel amandelspijs gemaakt? Verdeel het in porties, verpak elk stuk luchtdicht en bewaar het in de vriezer tot 3 maanden. In de koelkast blijft spijs ongeveer een week goed.

Gebruik je amandelspijs bijvoorbeeld om appelbollen mee te vullen!
Zo maak je de ultieme appelbol

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.