
Je kunt ons echt wel wakker maken voor een verse, warme, knapperige croissant in de ochtend. Gewoon los of belegd met chocopasta, hagelslag of jam. Helemaal lekker als je een verse in Frankrijk kunt eten. Mocht je daar niet zijn, maar op een andere plek in Europa, let dan op de volgende benamingen. Want dit zijn andere lokale lekkernijen, die wat weg hebben van een Franse croissant.
De Italiaanse cornetto
In Italië noemen ze het een cornetto. Deze heeft van alle buitenlandse soorten ook het meeste weg van een croissant. Het verschil zit ‘m in minder boter in het deeg en meer suiker, honing of vanille. De cornetto is daarom ook zoeter van smaak en iets minder krokant. Italianen eten hem vaak gevuld, met bijvoorbeeld pistachepasta, chocopasta of jam. Het wordt vaak gegeten bij het ontbijt, samen met een espresso.
Xuixo uit Spanje
In Spanje hebben ze de xuixo. Je spreekt het in het Catalaans uit als swie-soe, in het Spaans klinkt het meer als su-so. Het is een typisch Catalaanse lekkernij, uit Girona. Het doet denken aan een gefrituurde croissant, bedekt met een laagje suiker en gevuld met banketbakkersroom. Catalanen eten dit bij het ontbijt of bij de koffie. En geloof ons, het is een ware traktatie.
De Duitse Franzbrötchen
De Duitsers hebben Franzbrötchen, wat vertaalt Franse broodjes betekent. Qua uiterlijk heeft het ietsje weg van een croissant, maar er zijn wel verschillen. Dit broodje wordt opgerold en daarna in het midden met een stokje ingedrukt. Waardoor de opgerolde zijkanten mooier zichtbaar zijn. De vulling wordt gemaakt met boter, suiker en kaneel. Hierdoor smaakt de Franzbrötchen net wat anders dan de croissant. Zelf Franzbrötchen maken?
Kipferl uit Oostenrijk
In Oostenrijk hebben ze kipferl. Dit broodje wordt niet met bladerdeeg of croissantdeeg gemaakt, maar met een brooddeeg. Het is wel, net zoals bij croissants, een driehoekige plak deeg die opgerold wordt. Het krijgt dan dus ook de halve maan vorm, maar het bladert niet. Kipferl bestaat ook als een zoet koekje, dan wordt het een vanille kipferl genoemd. Het wordt dan gemaakt van een ander soort deeg.
Croissant variatie
Heb je kant-en-klaar croissantdeeg in huis en wil je er wat anders mee maken? Dat kan! We hebben 6 verschillende bakhacks om uit te proberen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.