E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Croissantdeeg: zo maak je dat

De geur van versgebakken croissantjes in de morgen. Dat is genieten! En het wordt nog lekkerder als je ze zelf maakt.

Croissantdeeg (2)

Kant en klaar croissantdeeg is handig, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken. Hoe je dat doet leggen we je uit met dit recept. Zo worden je kaneelbroodjes en croissantjes nog veel lekkerder!

Bladerdeeg of croissantdeeg?

Het maken van croissantdeeg lijkt een beetje op bladerdeeg. Het verschil is alleen dat er in croissantdeeg gist wordt toegevoegd, waardoor het deeg gaat rijzen. Daarnaast vind je in bladerdeeg geen suiker en melk.

Ingrediënten

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 500 gram tarwebloem
  • 130 milliliter lauwwarm water
  • 30 gram gist
  • 320 gram roomboter
  • 130 milliliter volle melk

Zo maak je croissantdeeg

  • Doe 40 gram roomboter (in een blokjes) in een kom, samen met de melk, water, bloem, gist, suiker en zout. Bewaar de rest van de roomboter. Die heb je straks nodig voor het vouwen van het deeg.
  • Mix met een handmixer of keukenmachine met deeghaken voor ongeveer 5 minuten.
  • Kneed het nog even kort samen met je handen.
  • Pak het deeg in met plastic folie en leg het voor een uur in de koelkast.
  • Het vouwen van croissantdeeg gaat op dezelfde manier als bladerdeeg.

Robèrt legt je in deze video precies uit hoe je dit doet.

  • Wil je croissantjes maken van het deeg? Snijdt dan punten van het deeg met een pizzasnijder en rol ze op.
  • Besmeer ze voor een goudbruine gloed met ei.
  • Bak ze af in de oven op 200 graden, in ongeveer 15 minuten.

Croissantdeeg bewaren

Heb je iets teveel gemaakt? Of wil je een voorraad maken? Croissantdeeg is heel goed te bewaren in de vriezer.

Bakken met croissantdeeg

4x superlekkere bakhacks met croissantdeeg

Recept voor speculaas rolls 

Gevulde croissants

4x gevulde croissants

Een gevulde croissant met Algerijnse twist

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.