E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit doet warme temperatuur met je smaak

De temperatuur loopt in de zomermaanden soms hoog op. Daardoor heb je vaker zin in lichte maaltijden en baksels. Hoe kan dat?

Temperatuur

Met warm weer heb je weinig zin in boerenkool en de winter kies je minder vaak voor een frisse salade. Maar waar ligt dat aan? Welke invloed heeft de buitentemperatuur op onze smaak?

Van bepaald soort eten (zoals boerenkool) krijg je het warm wanneer je het eet. Er komt warmte vrij wanneer je bijvoorbeeld bonen en vlees eet. Je lichaam moet namelijk goed z’n best doen om alles te verteren. Maar als de temperaturen oplopen in de zomermaanden hebben we juist behoefte aan verkoeling. Dan zoeken we naar gerechten die ons lichaam makkelijk verteert: zoals salades met lichte smaken en fruit.

Associaties en herinneringen

Maar de verklaring zit niet alleen in wat er in je lichaam gebeurt. Het is namelijk ook zo dat je bepaalde associaties hebt bij bepaald soort eten. Zie je aardbeien? Dan link je dat aan sneller aan de zomer. En pompoen? Daardoor denk je onbewust sneller aan de herfst- of wintermaanden. Ook persoonlijke herinneringen en associaties kunnen hierin een rol spelen. Eet je altijd boerenkool na het schaatsen? Dan ga je deze stamppot associeren met koud weer.

Afkoelen?

Wil je afkoelen tijdens tropische temperaturen? IJsjes zorgen (helaas) voor tijdelijke verkoeling. Je verwacht het misschien niet, maar juist een warme drank zoals thee zorgt voor verkoeling. Dit zorgt er namelijk voor dat je hersenen een seintje krijgen dat het lichaam afgekoeld moet worden.

Bakken met zomerse smaken

Zin om met warm weer aan de bak te gaan met frisse baksels?

9 recepten met aardbeien Bakken met zomerfruit Zo maak je tartelettes met grapefruit en pompelmoes
Dit artikel is gebaseerd op een artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.