Terug

Gezond bakken met kids

Wil je gezonder snacken met groenten en fruit? We geven je simpele recepten met weinig ingrediënten. Leuk om te maken met kleine bakkermakkers!

wortelfriet1920

Samen snijden, roeren en natuurlijk proeven. Veel kids zijn dol op bakken. En wat is er nu leuker dan samen verantwoord bakken? Deze simpele recepten in een gezond jasje zijn niet alleen erg lekker. Ze passen ook uitstekend in de lunchbox. Of verwen je bakkermakker na schooltijd met één van deze heerlijke en gezonde middagsnacks. Duik de keuken in en ontdek de diversiteit van groenten en fruit. Veel bakplezier!

 

Groenten pannenkoek

groenten pannenkoek

Met beleg op pannenkoeken kun je naar hartenlust variëren. Maar ook met het beslag kun je creatief aan de slag! Zo maak je van deze koeken een gezondere variant. In dit recept gebruiken we broccoli, maar je kunt ook kiezen voor een andere groentesoort naar keuze!

Dit heb je nodig

  • 30 gram meel (bijvoorbeeld amandelmeel)
  • 2 eieren
  • snufje peper en zout
  • 150 gram broccoli

Zo maak je het

Maal de broccoli fijn. Meng alle ingrediënten in een kom tot een beslag en laat het beslag even rusten. Verwarm ondertussen je koekenpan en gebruik olie of boter om je pannenkoeken in te bakken.

Serveer de pannenkoeken warm, of laat ze afkoelen en stop ze in de lunchtrommel.

 

Wortelfrietjes

wortelfrietMaak eens andere patatjes! Zoete aardappelfrietjes heb je misschien al eens gemaakt, maar ook deze wortelfrietjes zijn zeker het proberen waard! Groenten & patatjes in 1.

 

Dit heb je nodig

  • 800 gram winterpeen
  • 2 theelepels olie
  • Snuf uienpoeder
  • Snuf knoflookpoeder
  • Peper
  • Zout
  • Eventueel peterselie
  • Optioneel: geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed je bakplaat met bakpapier. Snijd de winterpenen in dunne repen. Meng dit vervolgens in een grote kom met de olie, uienpoeder, knoflookpoeder, peper en zout. Stort het mengsel uit over het bakpapier en bak de wortelfrietjes 15-20 minuten. Controleer tussendoor de kleur van de frietjes. Voor kaasliefhebbers, strooi de laatste 5 minuten kaas uit over je frietjes en bak nog kort op de grilstand. Bestrooi de frietjes met de peterselie.

Presenteer de frietjes in een frietzak als middagsnackje of eet ze bij het avondeten. Extra lekker met zelfgemaakte mayonaise!

 

Bananenchips

bananenchips

Chipsliefhebbers opgelet! Bananenchips kun je makkelijk kopen in de supermarkt. Maar het is nog veel leuker om deze knapperige zoete chipjes zelf te maken.

Dit heb je nodig

  • 2 bananen
  • Zout
  • Kaneel

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de bananen in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes banaan met zout en kaneel. Bak de plakjes banaan een uur en draai ze daarna om, bak ze dan nog een keer een uur. Laat de plakjes hard en knapperig worden op een (koud) bord. Je kunt de chips droog en donker (niet in de koelkast!) goed bewaren. Gegarandeerd een hit in de lunchtrommel.

 

Gezond ijs van Griekse yoghurt en aardbeienVegan ijs met fruit

Deze plantaardige ijsjes zijn heel makkelijk te maken. Het enige wat je voor deze ijsjes nodig hebt, is plantaardige melk en fruit.

Dit heb je nodig

  • 250 gram (bevroren) fruit
  • 120 ml plantaardige yoghurt of melk
  • Een scheutje citroensap
  • Optioneel: een eetlepel agave siroop

Zo maak je het
Leg een deel van het fruit apart en bewaar voor de topping. Doe alle ingrediënten in de blender of foodprocessor. Pureer in de hoogste stand tot een gladde massa. Vul de ijsvormpjes met het mengsel, top af met een paar stukjes fruit en vries in.

Deze ijsjes smaken heerlijk als feestelijk toetje, of serveer ze fris als gezond middagsnackje. Eet smakelijk!

Reageren

U kunt hieronder reageren op dit recept

Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.

Inloggen Registreren