Terug

Recept voor gezonde koekjes

Zelfgebakken koekjes, je blijft ervan dooreten. Maar met deze gezonde koekjes is dat nèt wat minder erg.

gezond koekjes

Als goed voornemen om een beetje op je gezondheid te letten, maar toch nog zin in koekjes? Dan hebben we de oplossing. Gezonde koekjes.

Ingrediënten vervangen

Wist je dat je gemakkelijk een gezonde variant kunt maken van je zelfgebakken koekjes? Een deel van de ingrediënten zijn te vervangen door gezonde varianten.

  • Zo kun je melk gemakkelijk inruilen voor plantaardige melk, zoals haver- en amandelmelk.
  • Of vervang bloem door amandelmeel of havermout.
  • Suiker is natuurlijk heerlijk in een koekje, maar een zoete smaak kun ook je bereiken door fruit toe te voegen.

Chocolate chip cookies

Dit heb je nodig:

  • 100 gram havermout
  • 90 gram volkoren meel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 21 gram kokosolie
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 120 milliliter agavesiroop
  • 42 gram chocolade chips (puur)
  • Chai kruidenmix (zo maak je dat)

Zo maak je de koekjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge (havermout, meel, bakpoeder, zout en chai kruidenmix) en natte ingrediënten (kokosolie, ei, vanille extract en agavesiroop) in twee verschillende kommen. Voeg het dan samen en roer de chocolade chips erdoor met een spatel. Koel het koekjesdeeg 30 minuten. Schep deeg op de ovenplaat met bakpapier en druk ze iets plat. Bak ze voor 10 tot 15 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen.

Gezonde koekjes met pindakaas

Pindakaaskoekjes

Dit heb je nodig

  • 135 gram 100% pindakaas zonder stukjes, of een andere notenpasta
  • 80 gram maple syrup of agavesiroop
  • 50 gram amandelmeel, patentbloem of havermeel
  • 35 gram patentbloem of kkosmeel
  • Snufje zout
  • ¼ theelepel xathaangom – optioneel

Zo maak je het

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix de pindakaas en maple syrup romig. Voeg de amandelmeel, bloem, zout en xathaangom toe, roer met een lepel/spatel tot een geheel. Kneed het deeg daarna tot bal met je handen. Pak een beetje deeg, rol tussen je handen tot balletje en leg op de bakplaat. Druk elk balletje met een vork 2x kruislings plat. Bak de boekjes in 13-15 minuten gaar tot de randjes goudbruin worden. Laat ze een uurtje afkoelen en stevig worden op een rooster, voordat je ze opeet.

Gezonde koekjes met havermout gezonde koekjes

Dit heb je nodig

  • 50 gram suiker of agavesiroop
  • 100 gram plantaardige boter
  • 50 gram volkoren bloem of amandelmeel
  • 100 gram havervlokken
  • 1 blokje gember
  • rasp van sinaasappel
  • 50 gram hazelnoten
  • 1 snuf zout

Zo maak je de koekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klopt de suiker en boter romig. Was de sinaasappel. Schil de gember. Rasp de gember en sinaasappelschil en voeg toe. Voeg de bloem en havermout toe en spatel het erdoor. Hak de hazelnoten grof en voeg met een snufje zout toe. Kneed het deeg, maak er kleine balletjes van en druk ze op een met bakpapier beklede bakplaat iets plat. Bak in circa 17 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen.

Nog meer gezonde koekjes?

Probeer dan deze glutenvrije citroen-amandelkoekjes.

Het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.