E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gist en bakpoeder lijken hetzelfde te doen met een baksel. Maar is dat ook zo?

Wanneer je iets gaat bakken wat moet rijzen, gebruik je meestal gist of bakpoeder. Dit zorgt ervoor dat je baksel luchtig wordt en de hoogte in gaat. Maar wat is het verschil tussen die twee en wanneer gebruik je wat?

gist-bakpoeder-shutterstock_2094733075-1920x1080

We zullen eerst uitleggen wat gist en bakpoeder eigenlijk zijn. Vervolgens leggen we je uit wat je wanneer gebruikt.

Wat is gist?

Gist is een micro-organisme dat suiker omzet in alcohol en koolzuurgas. Dit zorgt ervoor dat je deeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Dit heeft wel even tijd nodig. Het is ook een smaakversterker. Het geeft brood bijvoorbeeld de karakteristieke smaak. Er zijn meerdere soorten: verse, instant en gedroogd. Meer hierover lees je in het onderstaande artikel.

Alles over gist

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is een mengsel van verschillende soorten poeders. Er zit natriumcarbonaat, zuur en een stabilisator in. Het natriumcarbonaat reageert op vocht en zuur in het beslag, dat maakt het luchtig en zorgt ervoor dat het beslag gaat rijzen.

Vervangers voor bakpoeder

Wat is het verschil tussen gist en bakpoeder?

Als je het zo leest, klinkt het alsof gist en bakpoeder dus z’n beetje dezelfde werking hebben. Ze zorgen allebei voor een luchtiger deeg of beslag en het zorgt ervoor dat je mengsel rijst. Het verschil zit ‘m erin dat gist natuurlijker is dan bakpoeder.

Wanneer gebruik je gist en wanneer gebruik je bakpoeder?

Over het algemeen geldt dat je gist gebruikt bij een hartig baksel, zoals brood. En bakpoeder gebruik je wanneer je iets zoets bakt, zoals een cake of taart.

Bakpoeder of bakingsoda?

Bakpoeder en bakingsoda worden vaak door elkaar gehaald, maar het is niet hetzelfde. Bakingsoda (ook wel natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd) is een onderdeel van bakpoeder. Wanneer dit in aanraking komt met een zuur, zoals yoghurt, azijn of citroensap, ontstaat een chemische reactie. Dit zorgt ervoor dat je baksel goed rijst in de oven. Je kunt ze door elkaar vervangen, maar pas dan wel de verhoudingen aan.

Meer over bakpoeder en bakingsoda

Zijn gist en zuurdesem hetzelfde?

Een andere vraag die misschien bij je opkomt: zijn gist en zuurdesem hetzelfde? Het antwoord is nee. Gist is wel een onderdeel van desem. Wanneer je zuurdesem maakt, start je met graan en water. Door dit lang te laten staan, gaat het gisten. Door de bacteriën die ontstaan, gaat het een beetje zurig smaken.

Meer over zuurdesem

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.