E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Geen bakpoeder in huis? Zo kun je het vervangen!

Ben je net lekker bezig met een heerlijk baksel, kom je in het recept aan bij de stap: voeg bakpoeder toe. Vol goede moed loop je naar de voorraadkast. Want bakpoeder heb je altijd in huis! Of toch niet...

bakpoeder-1920x1080

Bakpoeder is zo’n ingrediënt die we als thuisbakkers standaard in huis hebben. En juist daarom grijpen we ook nog wel eens mis. Het witte goedje zorgt er al met kleine hoeveelheid voor dat je baksel goed gerezen uit de oven komt. En hoewel we het liefst niet bakken zonder bakpoeder, is het wél mogelijk om het te vervangen in je recept.

Bakpoeder vervangen door bakingsoda

Heb je geen bakpoeder, maar wel bakingsoda in huis? Dan kun je dit ook -met een kleine aanpassing- gebruiken in je recept. Zo kun je het berekenen: 1/3 theelepel bakingsoda staat gelijk aan 1 theelepel bakpoeder. Maar bakpoeder bevat zuur en bakingsoda niet. Als er geen zuur in het recept zit, voeg dit dan toe aan het recept. Zo krijgt het deeg of beslag een luchtige structuur en kan het goed rijzen in de oven. Denk bijvoorbeeld aan citroensap, karnemelk of azijn.

Hier lees je meer over de verschillen tussen bakpoeder en bakingsoda. 

Zelfrijzend bakmeel

Zit er bloem in je recept? Dan kun je dit ook vervangen door zelfrijzend bakmeel. Zo kun je het berekenen: 200 gram bloem + 1 theelepel bakpoeder kun je vervangen door 200 gram zelfrijzend bakmeel.

Eiwitten

Eieren kunnen bakpoeder niet vervangen in een recept. Maar als je eiwitten opklopt en door een beslag spatelt, zoals bij soufflé of biscuit, dan krijg je ook een luchtig resultaat.

Bakpoeder over datum

Is je bakpoeder over datum? Dan kun je het misschien alsnog gebruiken! Test het door een beetje bakpoeder op te lossen in water. Wanneer het gaat bruisen, dan kun je het nog gebruiken. Als bakpoeder vochtig wordt, kan het zijn kracht verliezen. Bewaar het daarom op de goede plek: donker, koel en droog.

Tot slot: wijnsteenbakpoeder

Naast bakpoeder bestaat er ook wijnsteenbakpoeder. Dat is een combinatie van baking soda en wijnsteen. Wijnsteen is een natuurlijk zout dat ontstaat bij de wijnproductie. Doordat er geen chemische middelen aan toegevoegd worden, is het natuurlijker dan bakpoeder. Toch is de werking van beide bakpoeders gelijk, je kunt ze dan ook door elkaar vervangen.

Tip van Janny: extra luchtige pannenkoeken? Voeg een beetje bakpoeder aan het beslag toe! Hier vind je haar recept en unieke variaties.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.